Gemeente Best

Bijeenkomsten Structuurvisie zeer waardevol

21-07-2010

Op donderdag 8 juli jl. hebben er in het gemeentehuis bijeenkomsten plaatsgevonden over de Structuurvisie Best. Aan het einde van de middag kon iedereen die geïnteresseerd was terecht tijdens een inloopbijeenkomst. De avond was gereserveerd voor een discussiebijeenkomst met organisaties en verenigingen. De gemeente is erg blij met de bijdrage die de deelnemers hebben geleverd.

Structuurvisie: wat is het ook alweer?
De structuurvisie geeft het toekomstige beeld van Best weer en de ruimtelijke projecten die nodig zijn om dat toekomstbeeld ook waar te maken. Het gaat hierbij om de periode tot 2030. De gemeente is hiertoe in het kader van de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening verplicht.

Waardevolle opbrengst
De opkomst tijdens de inloopbijeenkomst was niet groots, maar de bijdrage die de zeer geïnteresseerde bezoekers hebben geleverd wel. De bezoekers hebben hun mening gegeven over een aantal thema's, zoals wonen, bedrijventerreinen, cultuur, Hoogwaardig Openbaar vervoer en sport. Op presentatieborden waren per thema twee, bewust prikkelde scenario's gepresenteerd. Dit resulteerde in een spontane en soms pittige discussies tussen de aanwezige bezoekers. Uiteindelijk konden ze aangeven naar welk scenario hun voorkeur uitging of met alternatieve scenario's komen. 's Avonds vond het gesprek plaats aan discussietafels. Ook hier werden meningen gepeild, maar waren vooral de argumenten hierachter erg waardevol.
Terugblikkend kunnen we concluderen dat deelnemers het soms volledig met elkaar eens waren, maar soms ook erg verdeeld.

Niet voor alles een keuze
Tijdens de bijeenkomsten zijn alleen onderwerpen besproken waarbij de gemeente nog een keuze moet maken. Bij het opstellen van de structuurvisie moet ook rekening worden gehouden met bestaand beleid. Deze bestaande kaders zijn al in beeld gebracht. Deze worden dus wel opgenomen in de structuurvisie.

Vervolg
De inbreng van de bijeenkomsten wordt de komende maanden geanalyseerd en beoordeeld. Uiteindelijk wordt deze (gedeeltelijk) in de structuurvisie verwerkt. De ervaring leert dat het niet mogelijk is om alles over te nemen. Het feit dat de gewenste richting van de deelnemers aan de bijeenkomsten niet altijd duidelijk één richting in wijst maakt dit proces niet eenvoudig. Aan het einde van het jaar start de formele inspraakprocedure voor de Structuurvisie Best.

Bijeenkomst Structuurvisie Best
Deelnemers van de inloopbijeenkomst zijn in een discussie verwikkeld.
---