Gemeente Best

Best heeft primeur

21-07-2010

Afgelopen woensdag is de vernieuwde riolering van de Salderes aangesloten op de overloopleiding van het bergbezinkbassin van Waterschap De Dommel. Dit gebeurde door het plaatsen van een unieke put. Wethouders Ine Meeuwis en Paul Gondrie waren getuige van deze bijzondere gebeurtenis.

In de Oranjestraat is de afgelopen tijd de riolering stapsgewijs vervangen. Daarbij is een aparte hemelwaterafvoer aangelegd die het regenwater naar het bergbezinkbassin tussen Ring, Wilg en Hokkelstraat leidt. Met deze constructie wordt de druk op de waterzuivering beperkt en is de kans op wateroverlast in het centrum (tussen het spoor en de rijksweg A2) zo klein mogelijk gemaakt. Zo is het centrum wat riolering betreft op de toekomst voorbereid. Het project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Waterschap De Dommel en de gemeente Best, in overleg met aanwonenden. Het waterschap heeft financieel bijgedragen met een afkoppel- en afwatersubsidie.

Unieke put: primeur voor Best
Het sluitstuk van het project was de aansluiting van het hemelwaterriool op de overloopleiding van het bergbezinkbassin. Deze leiding, met schoon water, mondt uit in de sloot die langs de A2 loopt. Voor de aansluiting is een unieke put geplaatst. Waarom is deze zo uniek? Door de beperkte ruimte voor de aansluiting en de grote afvoerleiding die gekruist moest worden, moest de put sterk zijn, licht van gewicht (in verband met de slechte ondergrond) en relatief snel geplaatst kunnen worden in een erg beperkte ruimte.

De put is de eerste in zijn soort; net als de boombakken in de Hoofdstraat is de put gemaakt van EPS (piepschuim) en voorzien van een coating die extreem sterk is. De put weegt door dit materiaalgebruik nog geen 500 kg, ondanks de afmetingen van 3,5 x 2,5 x 2 m. Een vergelijkbare put van beton zou zo'n 20.000 kg zwaar zijn geweest! De leverancier van de put is het bedrijf Havadi uit Gemert. Samen met Waterschap De Dommel en de gemeente heeft het bedrijf dit bijzondere resultaat weten te realiseren.

Bergbezinkbassin
Onder toeziend oog van diverse belangstellenden wordt de unieke put geplaatst.
Foto: Michiel Wasmus

---