Rijksoverheid


Ons kenmerk
CZ/EKZ 3013426

Datum 21 juli 2010

24/7 beschikbaarheid en bereikbaarheid van spoedeisende verloskundige zorg

Geachte voorzitter,
Bij brief van 15 juni 2010 heb ik aangegeven dat ik de uitkomsten van de inventarisatie naar de stand van zaken met betrekking tot de bereikbaarheid en beschikbaarheid van spoedeisende verloskundige zorg in juli verwacht. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die deze inventarisatie uitvoert, heeft aangegeven dat deze termijn niet meer haalbaar is. Dit omdat meer tijd nodig is om alle gegevens te inventariseren.
Deze inventarisatie betreft het advies van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte dat elke zwangere moet kunnen rekenen op spoedeisende verloskundige zorg, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dat geldt zowel voor de eerste4 als de tweedelijn. Voor de tweedelijnszorg adviseert de Stuurgroep dat een eventuele noodzakelijke behandeling binnen 15 minuten na aankomst in het ziekenhuis moet zijn gestart.
De NVZ verwacht in het najaar de rapportage met betrekking tot de stand van zaken van spoedeisende verloskundige zorg klaar te hebben. Op basis van deze inventarisatie ga ik na wat precies nodig is om 7x24 uurs bereikbaarheid van de verloskundige zorg te verbeteren. Ik zal u voor de begrotingsbehandeling informeren over de bevindingen en de mogelijk te nemen vervolgstappen. Een volgend kabinet kan dan de uiteindelijke beslissing nemen over dit thema.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink


---- --