Gemeente Helmond


Oplossing voor afvalprobleem Havenplein

De horecaondernemers aan het Havenplein zorgen ervoor dat er voor 1 augustus een oplossing komt voor het aanbieden van hun bedrijfsafval.

Dit hebben de horecaondernemers met de gemeente Helmond afgesproken. Gebeurt dit niet, dan gaat de gemeente na die datum handhavend optreden. De tijdelijke container nabij de Havenbrug, die de ondernemers nu gebruiken, wordt verwijderd.

Tijdelijke afvalcontainers

Voor het aanbieden van hun bedrijfsafval maakten de horecaondernemers aan het Havenplein al enkele jaren gebruik van drie ondergrondse afvalcontainers ter hoogte van het RWE-gebouw. Deze containers zijn sinds ruim een jaar buiten gebruik wegens technische en capaciteits-problemen. Daarom maken de horecaondernemers sinds vorig jaar gebruik van drie tijdelijke afvalvoorzieningen: twee papiercontainers nabij het RWE-gebouw en een container voor het restafval bij de Havenbrug. Na 1 augustus wordt deze tijdelijke situatie door de gemeente niet langer gedoogd.

De tijdelijke afvalcontainer bij de Havenbrug wordt per 1 augustus weggehaald.

Oplossing

De horecaondernemers aan het Havenplein hebben met de gemeente afgesproken dat zij de drie ondergrondse afvalcontainers bij het RWE-gebouw laten repareren. Vervolgens worden deze containers weer in gebruik genomen. Om te voorkomen dat er opnieuw capaciteitsproblemen ontstaan, moeten de horecaondernemers ervoor zorgen dat de containers tijdig worden geledigd. Bij evenementen, als er meer afval geproduceerd wordt, dienen de horecaondernemers te zorgen voor extra capaciteit.

Papiercontainers blijven staan

Voor hun papierafval mogen de horecaondernemers wel nog gebruik blijven maken van de twee tijdelijke papiercontainers nabij het RWE-gebouw. Deze containers mogen blijven staan, omdat ze minder overlast veroorzaken. Er mag in elk geval geen afval meer naast de containers worden geplaatst. Als dit gebeurt, worden er boetes opgelegd. De Stadswacht controleert hierop.

Zelf verantwoordelijk

De horecaondernemers aan het Havenplein zijn zelf verantwoordelijk voor het op de juiste manier aanbieden en laten afvoeren van hun bedrijfsafval. Dit is vastgelegd in de wet Milieubeheer en geldt voor elk bedrijf. De horecaondernemers moeten daarom zelf voor een oplossing zorgen.

* Lees meer over de oplossing voor het bedrijfsafval Havenplein