Gemeente Eindhoven

Eindhoven kiest voor totaalpakket dierennoodhulp

Maandag 19 juli 2010 hebben de gemeente Eindhoven (wethouder Lenie Scholten) en de Dierenbescherming Brabant Zuid-Oost (voorzitter Fiona Bijl) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee is de wettelijke taak die de gemeente heeft voor de zorg van gevonden dieren geborgd. In het coalitieakkoord is dierenaangelegenheden als onderwerp expliciet benoemd. Het eerste resultaat daarvan is dat er daadwerkelijk geld is vrijgemaakt om noodhulp aan dieren goed te regelen. Dit komt neer op 0,82 euro per inwoner in 2010 en 0,83 euro voor 2011. Alle kosten die te maken hebben met de opvang van gevonden dieren, zijn daarmee gedekt, zoals aangifte, registratie, vervoer, opvang, en medische zorg. De Dierenbescherming neemt die taak op zich; deze organisatie is hiervoor als geen ander toegerust.

In 2009 ontving de meldkamer dierennoodhulp van de Dierenbescherming in Zuidoost Brabant ruim 8.000 meldingen, waarvan 47% uit Eindhoven afkomstig. In 2010 is het aantal meldingen flink gestegen. Na het eerste half jaar staat de teller op ruim 4.800 meldingen, waarvan 2.500 uit Eindhoven (52%). Het merendeel van de meldingen betreft gewonde en gevonden dieren. De Dierenbescherming werd 40 keer benaderd om in Eindhoven assistentie te verlenen aan de politie, brandweer of Rijkswaterstaat.

De organisatie van dierennoodhulp, van meldkamer en dierenambulances tot opvangnetwerk, is 24 uur per dag paraat. Deze integrale zorg voor dieren in nood is voor gemeente en handhavinginstanties een hele geruststelling. Ongeacht dag en tijdstip wordt vanuit de meldkamer dierennoodhulp (0900 - 112 0000) al hetgeen nodig is om een dier in nood te helpen in gang gezet. De Dierenbescherming heeft een beperkt aantal vaste krachten in dienst om een en ander te organiseren. Het merendeel van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door vrijwilligers. Het betreft gemiddeld 200 vrijwilligers, van ambulancechauffeur tot hondenuitlater in dierenopvangcentrum De Doornakker. Dankzij de inzet van al deze vrijwilligers kunnen gemeente, burgers en dieren rekenen op hulp als het echt nodig is.