Gemeente Bernheze


Aanpak auto-inbraken

Gemiddeld elke twee minuten wordt in Nederland een auto opengebroken. Om hem te stelen of om er waardevolle spullen uit te halen. Misschien is het u of iemand in uw omgeving wel eens overkomen. Waardevolle papieren weg, dierbare spullen verdwenen en de auto is vaak beschadigd. U moet veel zaken regelen. Dat is vervelend en het kost veel geld en tijd.

In Bernheze zien we in de afgelopen maanden een stijging van het aantal auto-inbraken. Tot en met 26 juni 2010 is er in totaal 66 keer bij de politie aangifte gedaan van een auto-inbraak. Dit betekent ten opzichte van 2009 een behoorlijke stijging. Deze inbraken doen zich in de hele gemeente voor. Niet alleen op grotere parkeerterreinen, maar ook in woonwijken. Er zijn allerlei manieren om het inbrekers moeilijker te maken. Hieronder staan enkele tips.

Voorkom auto-inbraak

1. Parkeer uw auto in het zicht, dus niet op een afgelegen plek of bij/achter dichte begroeiing.

2. Parkeer op goed verlichte plaatsen, zodat uw auto duidelijk zichtbaar is.

3. Sluit uw auto altijd en overal goed af.

4. Laat geen losse (waardevolle) spullen als laptops, navigatiesystemen, autopapieren of radio's achter. Zelfs een snoeppotje of een zonnebril kan al een reden zijn voor de inbreker om zijn slag te slaan.

5. Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open. Heeft u een stationwagon, dek dan de laadruimte niet af.
6. Zorg dat niets meer wijst op waardevolle spullen, zoals de houder van uw navigatiesysteem of de afdruk die de zuignap achterlaat op de voorruit.

7. Noteer het merk, typenummer en serienummer van uw autoradio en navigatiesysteem. Dan kunt u bij aangifte een goede omschrijven geven van uw eigendommen.

8. Gebruik altijd een afzonderlijk afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.

9. Installatie van een alarmsysteem of een startonderbreker is een effectieve manier om uw auto te beveiligen. Het schrikt dieven af en tegelijkertijd wordt de omgeving gewaarschuwd. Sommige verzekeringsmaatschappijen geven u zelfs een premiekorting.
10. Speciale stickers op de auto kunnen laten zien dat er een alarmsysteem of startonderbreker is geïnstalleerd. Deze sticker schrikt inbrekers af. Kijk ook op www.niettestartenniettestelen.nl voor meer informatie over het voorkomen van autodiefstal.

Doe aangifte
Aangifte doen is belangrijk omdat:
o daders alleen gepakt kunnen worden als u aangifte doet; o de politie dan een goed beeld krijgt van deze vorm van criminaliteit en actie kan ondernemen;
o verzekeraars alleen geld uitkeren als u aangifte heeft gedaan bij de politie.

Aangifte doen kan via www.politie.nl/aangifte en (0900) 8844 of bij elk politiebureau in heel Nederland.

Bent u getuige?
Bel direct de politie (112). Probeer de uiterlijke kenmerken van de dader te onthouden. Wacht tot de politie is gearriveerd en vertel zo nauwkeurig mogelijk wat u heeft gezien.
Uw aangifte is nodig om de dader te kunnen pakken. Hoe meer mensen bereid zijn aangifte te doen, hoe groter de pakkans van de daders wordt.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35