D66

woensdag 21 juli 2010

Pechtold: gemiste kans om echt te hervormen

D66-leider Alexander Pechtold is zeer teleurgesteld dat de coalitieonderhandelingen over een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks vandaag afgebroken zijn. "Ik betreur het ten zeerste dat we niet tot een akkoord zijn gekomen. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we met deze vier partijen een stevig hervormingskabinet kunnen neerzetten. Wij wilden echt bezuinigen en hervormen, maar ook fors investeren in bijvoorbeeld onderwijs."

Intensief

Pechtold: "We hebben de afgelopen weken over alle onderwerpen intensief gesproken, in een open en prettige sfeer. Op een aantal belangrijke punten zijn de vier partijen elkaar dicht genaderd, maar uiteindelijk bleven VVD en PvdA op een paar belangrijke thema's tegenover elkaar staan. Tot vandaag heb ik het gevoel gehad dat de verschillen te overbruggen zouden zijn. Echter, toen beide informateurs vanmiddag aan de vier fractievoorzitters de vraag voorlegden of het mogelijk was om ten spoedigste een kabinet te vormen met een bezuinigingsopgave van 18 miljard die voornamelijk gebaseerd is op hervormingen en niet op lastenverzwaringen, antwoordden VVD en PvdA ontkennend, terwijl D66 en GroenLinks wel die ruimte zagen."

Urgentie

Pechtold hoopt dat het afbreken van de onderhandelingen vandaag achteraf `slechts' een time-out blijkt te zijn. "De urgentie om snel een nieuw kabinet te vormen wordt met de dag groter. Nederland heeft een daadkrachtig kabinet nodig dat een stevig hervormingsprogramma uitvoert. Wat mij betreft is Paars-plus daarvoor de beste optie. Ik blijf dan ook in het land om snel beschikbaar te kunnen zijn."