Ingezonden persbericht


Rotterdam, 21 juli 2010

Persbericht

OLIFANTJE GEBOREN IN DIERGAARDE BLIJDORP

Gisteravond, dinsdag 20 juli, is om 22.00 uur een olifant geboren in Diergaarde Blijdorp. Het is de vijftiende olifant die in Rotterdam geboren wordt en het tiende vrouwtje. Daarnaast is het de eerste keer dat er bewust voor gekozen is de moeder, Bangka, in de groep en buiten, net zoals in de natuur, te laten bevallen. Met name dat laatste bleek een groot winstpunt, want doordat het kalf op het zand ter wereld kwam en niet op het beton, kon het vrijwel direct staan en verloor het geen energie met opstaan. Daardoor was het, ondanks dat het met zo'n 75 kilo aan de kleine kant is, in staat om alle energie te steken in het vinden van het uier. Binnen twee uur na de geboorte stond het te drinken.

Voor vader Timber, geboren in 1998 in Blijdorp uit Ramon en Khaing Phyo Phyo, is het zijn eerste jong. Hij sloeg de bevalling op afstand gade. Ook voor moeder Bangka, geboren in 2000 uit Alexander en Irma, is het haar eerste jong. Ramon is enige jaren geleden overleden, Khaing Phyo Phyo woont nu in Antwerpen, Alexander in Amersfoort en Irma nog steeds in Blijdorp. Irma is hiermee opnieuw oma geworden en door deze geboorte leven er nu drie generaties olifanten in Blijdorp.

Daarnaast is het de eerste keer ter wereld dat er in een dierentuin een olifant geboren wordt, van wie beide ouders in diezelfde dierentuin geboren zijn en niet aan elkaar verwant zijn. Kortom, dit jong is op twee manieren een unieke geboorte, maar daar is de kleine zich nog niet van bewust.

Aangezien moeder buiten bevallen is, is het jong direct voor het publiek te zien. De kudde olifanten in Diergaarde Blijdorp bestaat nu uit één man en zes vrouwtjes.

De olifantenfamilie is 's avonds en 's nachts live te volgen via de webcam-widget (miniwebsite) op www.diergaardeblijdorp.nl . Overdag staan de olifanten op het grote buitenperk en zijn ze in Diergaarde Blijdorp te zien.

TIJGERTJES IN BLIJDORP VOOR HET EERST NAAR BUITEN

Vandaag mochten de twee jonge Sumatraanse tijgertjes in Diergaarde Blijdorp voor het eerst naar buiten. Maar eerst moesten ze nog wel hun eerste inenting krijgen.

De tijgertjes zijn geboren in de nacht van 20 op 21 mei van dit jaar. Het zijn de eerste jongen van tijgerin Alia, die op 4 april 2007 vanuit Wuppertal in Blijdorp arriveerde. Zij was toen twee jaar oud. Vader Hermes houdt zich, zoals dat bij tijgers gebruikelijk is, volkomen afzijdig van moeder en jongen. Hij is op 17 oktober 1994 geboren in de dierentuin van Warschau en kwam op 17 mei 1996 naar Rotterdam. Hermes bewoont in zijn eentje de ene helft van de groene Tijgerkreek in Diergaarde Blijdorp. Moeder en kroost gaan vandaag op verkenning in hun eigen helft, wat vooral voor de kleintjes een bijzondere ervaring zal zijn. Tot nu toe verbleven zij samen met hun moeder veilig en rustig in het binnenverblijf, waar ze overigens al wel door middel van een camera op een monitor voor het publiek zichtbaar waren.

Het is alweer acht jaar geleden dat er in Blijdorp tijgertjes geboren werden, dus de Diergaarde is erg in haar nopjes met de twee kleine tijgertjes. Niet in de laatste plaats omdat de Sumatraanse tijger met uitsterven wordt bedreigd. Er leven op Sumatra nog maar een paar honderd van deze prachtige katten. De fok in dierentuinen is dan ook van groot belang; het Europese fokprogramma (EEP) voor de Sumatraanse tijger wordt in Londen gecoördineerd.

Het heeft lang geduurd voordat Alia en Hermes het zo goed met elkaar konden vinden, dat het tot paringen kwam. Uiteindelijk is het toch gelukt, met de twee vertederende tijgertjes als prachtig resultaat. En met het huidige weer en de prachtig beplante Tijgerkreek in Blijdorp is het net of ze in het oerwoud van Sumatra op ontdekkingstocht gaan!


---