Erasmus Universiteit Rotterdam

NIAS Fellowship voor dr. Marleen Foets

Medisch sociologe gaat onderzoek doen naar relatie tussen etniciteit en toegankelijkheid van zorg

Dr. Marleen Foets, medisch sociologe bij het Instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) heeft een fellowship toegekend gekregen van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS). De fellowship maakt het mogelijk dat zij in de periode van september 2010 tot juni 2011 bij het NIAS onderzoek kan doen naar de relatie tussen etnische diversiteit en de toegankelijkheid van zorg.

In het onderzoek van Foets staan de laatste jaren met name etnische verschillen centraal. Zij was projectleider bij meerdere door NWO/ZonMw gefinancierde projecten in het kader van de programma's 'De Nederlandse Multiculturele en Pluriforme Samenleving' en 'Cultuur en Gezondheid'. Samen met Gerrit Koopmans coördineerde zij het onlangs afgesloten Europese project 'Migrant and Ethnic Health Observatory (Meho)', waarvan het doel de ontwikkeling was van indicatoren om de gezondheidsstatus van migranten in de EU te monitoren.

De ervaring die zij daarbij opdeed, mondde uit in het handboek 'Gezondheids(zorg) onderzoek onder allochtone bevolkingsgroepen' waarvan zij samen met prof.dr. K. Stronks (UvA) de eindredactie voerde, en waaraan ze zelf ook meerdere bijdragen heeft geleverd.

Waar in dit boek de onderzoeksmethodologie centraal stond, zal zij zich tijdens haar verblijf bij het NIAS meer richten op de inhoud. Het onderzoeksterrein van gezondheidszorg en etniciteit wordt nog vrij sterk gedomineerd door een epidemiologische benadering, niet alleen in Nederland maar ook elders. De overtuiging van Koets is dat een meer uitgesproken inbreng vanuit de sociale wetenschappen dit onderzoeksterrein ten goede kan komen. Zij zal daarbij vooral aandacht besteden aan de vraag in welke mate etnische verschillen in toegankelijkheid van zorg tot nog toe verklaard konden worden door middel van sociale en culturele mechanismen.

Het NIAS maakt deel uit van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en heeft als doel het bevorderen van hoogwaardig onderzoek op het gebied van de mens- en maatschappijwetenschappen en de internationalisering daarvan. Jaarlijks stelt het NIAS daartoe onderzoeksfaciliteiten ter beschikking aan zo'n vijftig vooraanstaande onderzoekers uit binnen- en buitenland.