Gemeente Boxmeer


Houtoogst Overloonse Duinen en Siberië

Al enige tijd heeft u in een deel van de `Overloonse Duinen' en de bossen van `Siberië' kunnen zien dat er oranje markeringen zijn aangebracht op bomen. Deze markeringen worden `blessen' genoemd en geven aan dat de betreffende bomen gekapt zullen worden.

Waarom kappen?
In het gemeentelijke Bosbeleid- en beheerplan is de ambitie vastgelegd om de gemeentebossen om te vormen van een eenvormig productiebos tot een gevarieerd en aansprekend bos met hoge natuur- en belevingswaarde. Het kappen van bomen, ofwel `dunnen' van bos is een belangrijk middel om deze doelen in de praktijk te verwezenlijken.

Een deskundige op het gebied van bosbeheer heeft in het bos de bomen opgezocht die het meest bijdragen aan de doelstelling. Vervolgens zijn één of meer concurrenten van deze bomen met oranje verf geblest. De bomen die na de dunning overblijven vormen samen een stabiel, soortenrijk bos met een lange levensverwachting.

Met deze werkwijze is de afgelopen tien jaar veel bereikt in het bos. Om die reden worden dit jaar minder bosvakken gedund en waar gedund wordt, worden minder bomen gekapt.

Duurzaam
Door de dunning te richten op juist de blijvende bomen, wordt de duurzame instandhouding van het bos gewaarborgd. De gemeentebossen zijn FSC-gecertificeerd, waarmee de gemeente zichzelf heeft opgelegd te werken volgens richtlijnen en voorwaarden die een duurzaam bosbeheer garanderen. Het gekapte hout kan daarom met het FSC-keurmerk worden verkocht.

Uitvoering
De dunning gaat binnen nu en enkele weken van start. Het hout wordt gekapt met machines die speciaal zijn ontworpen om schade aan de blijvende bomen en de bodem te voorkomen. De bomen worden vervolgens naast de bospaden op stapels gelegd. Tijdens de werkzaamheden blijft het bos gewoon toegankelijk, maar hier en daar zullen de paden tijdelijk wat minder goed begaanbaar zijn. Met het oog op uw veiligheid verzoeken wij u dringend niet op de houtstapels te lopen.

Voor vragen over de dunning kunt u terecht bij: Gemeente Boxmeer, Jan van Dinter (0485) 585911 of Staro Natuur en Buitengebied, Bas van de Wiel (06) 53231594.