Politie Hollands Midden

Duin- en Bollenstreek - Stijging woninginbraken in de maand juni

Duin- en Bollenstreek, 21-07-2010 o De politie in de Duin- en Bollenstreek ziet in de maand juni een stijging van het aantal woninginbraken, namelijk 46 keer. Deze maand zijn er meer woninginbraken gepleegd vergeleken met de maand mei.

Toen was er juist een dalende lijn te zien met 22 inbraken. De politie gaat daarom extra toezicht houden en zal ook controles houden met behulp van de Witte Voetjes. Deze controles houden in dat de politie in de wijken langs gaat om te kijken bij welke woningen het voor insluipers gemakkelijk is om binnen te komen. De politie legt in die woningen een wit voetje neer waarop onder andere staat: Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn.

Er zijn stijgingen te zien in onder meer Noordwijk, Hillegom, Katwijk en Rijnsburg. In de andere plaatsen in de Duin- en Bollenstreek is het aantal inbraken in woningen gelijk gebleven of zelfs gedaald.

Preventietips Monteer goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een erkend Keurmerk Veilig Wonen bedrijf, zie hiervoor: www.politiekeurmerk.nl. Sluit ramen en deuren altijd af. (Vergeet het nachtslot van de voordeur niet.) Zorg voor voldoende buitenverlichting. Er wordt vaak aan de achterzijde van woningen ingebroken. Bewaar tijdens uw afwezigheid geen kostbare spullen in uw woning. Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan. Haal de deursleutel uit het slot. Dit voorkomt het openen met hulpmiddelen. Als u langere tijd afwezig bent, zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt en vraag uw buren een oogje in het zeil te houden. Plak geen afwezigheidbriefje op uw deur. Ook niet voor even. Deursleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen ´geheime plaatsen´. Doe geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Als er toch is ingebroken Als er helaas toch is ingebroken, bel dan de politie via 0900-8844. Zij komen bij u langs. Houdt u de situatie in huis zoveel mogelijk hetzelfde zoals u die aantrof. Mogelijk heeft de inbreker sporen achter gelaten. En dat maakt de kans dat de daders gepakt worden groter. Ziet u de daders of ziet u verdachte omstandigheden bel dan direct het alarmnummer 1-1-2.

Andere acties: Blokkeer direct uw gestolen betaalpassen. Kijk hiervoor op www.pasblokkeren.nl. Blokkeer uw mobiele telefoon. Kijk hiervoor op www.pasblokkeren.nl. Bel uw verzekeringsmaatschappij. Beveilig uw woning. Een inbreker kán nog eens langs komen.

Insluipingen De politie van Hollands Midden wil alle inwoners van de regio waarschuwen voor insluipingen. Door de langere dagen en het mooie weer, neemt vaak ook het aantal insluipingen toe.

Portemonnees, huissleutels, bankpassen, creditcards, autosleutels, laptops met al die leuke digitale fotos of mobiele telefoons, zo maar een aantal bij de insluiper populaire goederen. Het gebeurt in een oogwenk, maar gelukkig niet dagelijks maar wel regelmatig en zeker bij mooi weer. Niets is menselijker om dan de woning juist dan te luchten en ramen en deuren open te hebben. De politie constateert dat dat niet altijd het geval is. Even naar de voordeur omdat gebeld wordt, even de was boven ophangen, even een kind boven in bed leggen of verschonen, gelegenheden waarvan de insluiper graag gebruik van maakt. Eenmaal binnen is er genoeg voor hem te vinden en sporen voor het politieonderzoek laat hij vaak niet achter. Als het je is overkomen blijf je zitten met een rotgevoel: Had ik de deur nu maar even op de knip gedaan of het raam dichtgedaan. Geen gelegenheid dan ook geen insluipers!