Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Waterproef vanavond in 'EenVandaag'

Publicatiedatum : 21 juli 2010

'Ons' laboratorium Waterproef is vanavond om 18.15 uur te zien in 'EenVandaag', het nieuws- en actualiteitenprogramma van de TROS en de AVRO op Nederland 1. De uitzending bevat een item over de zwemkwaliteit in recreatieplassen. We zien een monstername in het Park van Luna en de daaropvolgende analyse in het lab.

HHNK en Waternet laten sinds 1 januari 2005 hun laboratoriumactiviteiten uitvoeren door Stichting Waterproef. Waterproef bemonstert en analyseert oppervlaktewater, waterbodem en grond, grondwater, afvalwater en slib.

Elk jaar van 15 april tot en met 15 september wordt op een aantal plaatsen de kwaliteit van zwem- en recreatiewater gecontroleerd. Dat gebeurt tenminste eenmaal per 14 dagen. Het gaat daarbij om bepalingen die gerelateerd zijn aan de veiligheid en de gezondheid van de waterrecreant. Het onderzoek wordt uitgevoerd volgens Europese regels.

Een deel van de bepalingen gebeurt ter plekke in het veld. Het gaat dan om temperatuur, zuurstofgehalte, zuurgraad en doorzicht, aangevuld met visuele indrukken als vuil, olie, drijflagen en de aanwezigheid van (water)vogels. Een ander deel van de bepalingen gebeurt in het laboratorium van Waterproef. Monsters die genomen zijn worden direct gecontroleerd op mogelijke faecale verontreiniging (denk aan poep, mest en rioolwater) en anderzijds op de aanwezigheid van cyanobacteriën.

E.coli

Voor het bepalen van de faecale verontreiniging wordt bacteriologisch onderzoek gedaan naar Escherichia coli en Intestinale enterococcen. Dit gebeurt door middel van microtiterplaten, die bestaan uit 96 cellen. Van elk monster wordt een verdunningsreeks gemaakt, waarmee vervolgens de cellen worden geënt. Per monster wordt één microtiterplaat gebruikt. Tijdens de incubatie van deze platen vindt er door aanwezige bacteriën een omzetting plaats, waarbij een fluorescerende stof wordt gevormd. Bij ultraviolet licht worden de oplichtende cellen per verdunning geteld. Dit geeft een indicatie van de mate van faecale verontreiniging en daarmee van het risico op ziekteverwekkende darmbacteriën in het zwemwater. Waterproef is geaccrediteerd voor dit onderzoek.

Blauwalgen

De meeste cyanobacteriën, beter bekend als blauwalgen, produceren microcystines. Dit zijn voor zwemmers gevaarlijke giftige stoffen. Via microscopisch onderzoek stellen de biologen direct vast welke soorten blauwalgen aanwezig zijn en in welke concentraties. Het is een indirecte methode om het risico van zwemmen of spelen in het betreffende zwem- of recreatiewater te bepalen. Waterproef kan echter ook de concentraties van de giftige microcystines zelf meten. Dat gebeurt met een biochemische methode, de zogenoemde ELISA-techniek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van antilichamen waaraan alleen de microcystines binden. Een behandeling met enzymen geeft vervolgens een kleurreactie. Door de kleur te meten kan het gehalte aan microcystines worden vastgesteld.

Zwemverbod

De provincie bepaalt uiteindelijk wat er met de resultaten wordt gedaan. Gezien de belangen voor de gezondheid worden bemonstering en onderzoek volgens vastgestelde protocollen uitgevoerd. De resultaten worden gewoonlijk binnen 24 uur doorgegeven aan de opdrachtgevers. De opdrachtgevers rapporteren naar de provincie en die bepaalt uiteindelijk of bij overschrijding van de normen een waarschuwing dan wel een volledig zwemverbod wordt uitgevaardigd.