Gemeente Leeuwarden

Persbericht:

Uitspraak Raad van State over bestemmingsplan Jabikswoude overwegend positief

De Raad van State heeft op 21 juli 2010 uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Jabikswoude in de gemeente Leeuwarden en de daartegen ingediende beroepen. De Raad van State stemt in beginsel in met het goedgekeurde bestemmingsplan en heeft de daartegen ingediende beroepen vrijwel allemaal ongegrond verklaard. De beroepen tegen onder andere de navolgende onderdelen zijn ongegrond verklaard.

De locatie van het woongebied, de fasering van de deelgebieden (dus eerst Techum, dan Jabikswoude, en niet nu de Plantage), de bufferzone ten opzichte van de dorpsrand van Goutum, de bebouwingsdichtheid en de hoogte van de "stins", de mogelijkheid tot het plaatsen van een UMTS -mast, de wegenstructuur, de agrarische bestemming op het perceel gelegen tussen de Wergeasterdyk, de Lykwei, de Yndyk en de Nije Oanliz en met de ontsluiting van het crematorium.

De Raad van State heeft evenwel goedkeuring onthouden aan de bestemmingen "Woongebied 1" en "Woongebied 2". Daar geeft ze twee redenen voor. De verwijzing naar de parkeernorm, zoals die is opgenomen in de voorschriften bij het bestemmingsplan, is volgens de Raad van State onduidelijk. Dit acht de Raad van State in strijd met de rechtszekerheid.

Daarnaast vindt de Raad van State dat er geen woningen binnen een straal van 100 meter van het crematorium gebouwd mogen worden. Mogelijke geuroverlast moet uitgesloten worden. Deze laatste onthouding heeft betrekking op een zeer gering deel van het plangebied.

De Raad van State heeft bepaald dat de gemeenteraad binnen 3 maanden na haar uitspraak een nieuw vaststellingsbesluit moet nemen over het bestemmingsplan ten aanzien van de parkeernorm voor Jabikswoude en ten aanzien van de woningbouw in relatie tot het crematorium.

Naar verwachting zal eind 2010/ begin 2011 het bestemmingsplan voor het plangebied Jabikswoude onherroepelijk zijn. De uitspraak levert geen vertraging op voor de uitgifte van de grond.


---