Gemeente Onderbanken


Provincie Limburg verdubbelt investering in landschap - Onderbanken en IKL maken werk van buitengebied


De gemeente Onderbanken vindt het van groot belang dat we voor onszelf en toekomstige generaties zorgen voor een goed beheerd landschap, met zijn cultureel erfgoed en als drager van belangrijke natuurwaarden. Daarbij acht zij het van belang dat die omgeving door zo veel mogelijk mensen ervaren kan worden als een prettige leefomgeving. Â

Om dit mogelijk te maken werkt de gemeente al jaren met de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL aan een duurzaam beheer van het buitengebied. De diensten van IKL (uitvoerder â kennisinstituut en landschapsmakelaar) vinden plaats op het snijvlak van erfgoed, landschap en natuur en worden vooraf met plaatselijke vertegenwoordigers van belangenorganisaties als IVN, LLTB, WBE en heemkundeverenigingen doorgesproken.
Een elementaire rol in het geheel hebben de plaatselijke bewoners. Als geen ander kennen zij hun wortels in het landschap. Draagvlak, samenwerking en zich verbonden voelen met het landschap. Dat zijn voor IKL de sleutelwoorden voor een vitaal landschap en een gezonde samenleving.

Vliegend hert
Zo werkt IKL heel nadrukkelijk samen met de leden van plaatselijke IVN-afdelingen en de gemeenten Onderbanken en Landgraaf aan het veilig stellen van een aantal leefgebieden van het Vliegend hert. Deze wettelijk beschermde keversoort komt in Onderbanken nog in een aantal biotopen voor. Daarbij gaat het om enkele holle wegen, maar ook in particuliere tuinen.
IKL probeert deze gebieden met elkaar te verbinden door begrip en draagvlak te creëren voor het behoud van de zogenaamde broedplaatsen. De hulp en medewerking van de bevolking is hierbij van elementair belang. Via een folder en een info-avond worden mensen komende periode geïnformeerd over de noodzaak van het beschermingswerk. Op basis van een inventarisatie wordt getracht om de leefgebieden met elkaar te verbinden. Â

Herstel en onderhoud
Afgelopen periode boekte de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen met de gemeente en de bewoners van Jabeek ook de nodige groene successen. In het kader van het provinciaal project  âDorpen in het groenâ werd in maart gestart met de aanplant van bomen en hagen langs de heringerichte Maar en Quabeekgrub. Naast een aantal particuliere landschapselementen vond ook de gemeentelijke aanplant langs de heringerichte dorpskern plaats.Â
Komend najaar gaan medewerkers van IKL aan de Waanderweg, net ten noorden van Douvergenhout, hakhoutbeheer plegen aan een graft. Dit beheer houdt in dat een groot gedeelte van de aanwezige bomen en struiken laag worden afgezaagd. In het voorjaar springt het groen weer uit; Diverse vogels, zoogdieren en amfibieën zullen profiteren van de schuil- en broedgelegenheid die hier op termijn ontstaat.

In Merkelbeek is recent een kleine hoogstamboomgaard aangelegd met tien hoogstamfruitbomen aangelegd. De soorten in deze boomgaard (kersen, pruimen, appelen en peren) zullen over enkele jaren met hun bloei en vruchtdracht hun landschappelijke waarde gaan bepalen aan de zuidzijde van Merkelbeek
Verder plantten medewerkers van IKL een haag aan van haagbeuk bij een boerenbedrijf aan de oostzijde van Schinveld en fungeert als perceelscheiding tussen de weg en weilanden. Daarnaast vindt dit najaar op een viertal percelen onderhoud uit aan hagen. Daarbij gaat het om een lengte van 600 meter.

Kruisen en kapellen
De komende jaren staat ook het herstel van kruisen en kapellen en het landschappelijk groen op de rol. Daarbij kan het gaan om kruisen, kapellen, grafmonumenten of andere kleine religieuze objecten die onderhoud of herstelbehoeftig zijn. Plaatselijke partijen of bewoners die dit soort objecten willen aandragen, zijn welkom bij IKL, de Monumentenwacht of de stichting Kruisen en Kapellen Limburg.

Beleefbaar erfgoed
Het herstel en beleefbaar maken van de âschansen en wallencomplexen in de Schinveldse bossen staat al enkele jaren op de agenda van IKL. Dit gebeurt in het kader van het provinciaal project Aardig Verleden Limburg. Door een zorgvuldige dunning van de bosopstanden worden de archeologische overblijfselen weer zicht- en beleefbaar. Langs een aantal objecten is afgelopen jaar een wandelroute ontwikkeld. Tenslotte is IKL met Landgraaf, Heerlen en Brunssum bezig met het eerherstel van de Landweer of Landgraaf. In Landgraaf en Brunssum is men al gestart met de ideevorming. Onderbanken kan hier op aansluiten.

Tenslotte betrekt IKL bewoners en scholen bij herstelacties. Ook het personeel van bedrijven kunnen op deze wijze invulling geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid bij het groen, erfgoed. Voor steeds meer bedrijven en zorginstellingen organiseert IKL activiteiten. Bij wijze van invulling van een teamuitje of als uiting van de maatschappelijke rol worden de werknemers een of zelfs meer dagen buiten aan het werk gezet. In Limburg nemen jaarlijks 7.000 mensen deel aan landschapsactiviteiten.

Door de steun en het partnerschap tussen IKL en de gemeente is IKL in staat tot het genereren van een derde geldstroom. De bijdrage van de gemeente Onderbanken bedraagt 16.000 euro. Dit bedrag wordt door de provincie Limburg minimaal verdubbeld. Daarnaast boort IKL voor het landschap van Onderbanken ook andere projectgelden aan.

Voor meer informatie : stichting IKL 0475 -386 430Â www.ikl-limburg.nl