Gemeente Onderbanken


Eerste 26 AED-vrijwilligers ontvangen Certificaat van Wethouder Quadvlieg van Dam

Dinsdag 6 juli j.l. ontving wethouder Quadvlieg-van Dam in de raadzaal van de gemeente Onderbanken de eerste 26 vrijwilligers die onlangs de training tot gecertificeerd AED-gebruiker met goed gevolg hebben voltooid. Een AED (Automatic External Defibrillator) is het apparaat dat bij een hartstilstand (naast toe te passen hartmassage en beademing) levens kan redden. Na een korte toespraak overhandigde de wethouder aan de aanwezige vrijwilligers hun certificaat. Tot slot werd de door de gemeente aangeschafte AED getoond en gedemonstreerd. Na de beantwoording van enkele vragen kon iedereen tijdig huiswaarts keren om op tijd te zijn voor het WK-voetbal.
Â

Het merendeel van de vrijwilligers dat zich heeft opgegeven is als bedrijfshulpverlener of anderszins beroepsmatig al gediplomeerd. Alle overige vrijwilligers dienen eerst een training te volgen. Deze training is noodzakelijk om deskundig te kunnen optreden bij een voorkomende hartstilstand.

Alert Systeem
Alhoewel de AED âs (ook wel defibrillatoren genoemd) nog niet geplaatst zijn in onze gemeente kunnen de geslaagden zich toch reeds aanmelden bij het zgn AED-Alert systeem. Met dit systeem kunnen de vrijwilligers via een sms-bericht op hun mobiele telefoon opgeroepen worden om in actie te komen bij een voorkomende hartstilstand. Naast het bedienen van de defibrillator is namelijk ook het toepassen van hartmassage en beademingnoodzakelijk. Zolang de AED âs nog niet geplaatst zijn kunnen zij ook alleen worden opgeroepen om als reanimator hartmassage en beademing uit te voeren. De verwachting is dat de defibrillatoren na de zomervakantie geplaatst zullen worden. Daarmee is Onderbanken (op de buitengebieden na) HARTVEILIG. Ook zullen na de zomervakantie nog eens een 24 tal vrijwilligers worden opgeleid.

Vrijwilligers
Om verzekerd te zijn van hulp na een melding van een acute hartstilstand is het van belang om een zo groot mogelijk aantal vrijwilligers te hebben. Er zijn op dit moment 105 vrijwilligers voor de hele gemeente. We zijn dus op de goede weg MAAR WE ZIJN ER NOG NIET! Vooral in de kleine kernen hebben we nog een flink aantal vrijwilligers nodig om een goede dekking te kunnen realiseren.

Aanmelden
U kunt zich als vrijwilliger aanmelden bij de gemeente tel 045 5278734 of per mail f.raeven@onderbanken.nl