Gemeente Eindhoven

Actiegebieden aangewezen voor 2011-2012

De gemeente heeft afgelopen maanden 24 buurten grondig doorgelicht, na een eerste globale verkenning van alle buurten in Eindhoven. Op basis van de resultaten van deze buurtanalyses heeft het college van B&W actiegebieden aangewezen voor de periode 2011-2012. Per buurt worden samen met bewoners en professionele partners (maatschappelijke instellingen, politie, corporaties, etc.) maatregelen en activiteiten afgesproken en vastgelegd in buurtcontracten. Dit betreffen extra impulsen aan de leefbaarheid om te voorkomen dat deze buurten (verder) afglijden. Voor de periode 2011-2012 heeft Eindhoven in totaal 26 bestuurlijk aangewezen gebieden, waarvan er 11 wijkvernieuwingsgebied zijn (en daaronder weer drie krachtwijken) en 15 actiegebieden.

Actiegebieden

Het college kiest deze periode voor een fijnmazige wijkaanpak, wat betekent dat er nu meer wordt ingezoomd op deelgebieden, zodat de extra inzet ook daar terecht komt, waar dit het hardst nodig is. In vier buurten, die al actiegebied waren, is een kleiner gebied aangewezen dan voor de periode 2009-2010 (Burghplan, Limbeek, Lievendaal en Vlokhoven) en er zijn vier nieuwe deelgebieden aangewezen als actiegebied. Dit zijn Kronehoef (westelijk deel), 't Ven (twee deelgebieden: complex rondom het Hugo de Grootplein en het complex Sportlaan - Hastelweg), 't Hofke (Vlinderbuurt) en Eckart (noordelijk deel). Deze laatste wordt samen met Vaartbroek (middelste deel) beschouwd als één actiegebied.

De overige huidige actiegebieden blijven deze status houden. De enige uitzondering daarop is Jagershoef. Door de buurtanalyse is er een beter beeld ontstaan van de achtergrond van de cijfers die uit de buurtthermometer komen. De buurt heeft te maken met vergrijzing, waardoor de gezondheidssituatie en de sociaal economische van de bewoners positie minder wordt. Deze buurt houdt nog wel voldoende aandacht voor een aantal specifieke vraagstukken. De extra inzet van de gemeente wordt zorgvuldig afgebouwd.

Analyses

De gemeente maakt regelmatig analyses om te beoordelen hoe het de stadsdelen, wijken en buurten vergaat. Wat gaat goed, wat kan beter en welke kansen en knelpunten zouden het eerst moeten worden aangepakt? De analyses zijn gebaseerd op een aantal cijfers, feiten, prognoses, interne en externe signalen en kennis van de gebieden van wat er leeft. Als basis is onder meer gebruik gemaakt van de buurtthermometer, waarin alle woonbuurten met elkaar worden vergeleken.

Ten opzichte van twee jaar geleden is de analyse doorontwikkeld. Er is sprake van een betere objectivering en sociale en economische vraagstukken hebben meer aandacht gekregen. Lag voorheen het accent op fysieke aspecten, nu komt ook individuele sociale problematiek beter tot uitdrukking.

De analyses en de buurtthermometer zijn terug te vinden op de stadsdeelsites van de gemeente: www.eindhoven.nl/stadsdelen.

Buurtcontracten

Samen met de bewoners en professionele partners bekijkt de gemeente welke concrete acties naar aanleiding van de buurtanalyses in buurtcontracten worden opgenomen. Deze buurtcontracten worden eind van het jaar samengesteld. In deze buurtcontracten komt de extra inzet tot uitdrukking, bijvoorbeeld extra inzet van de gemeentelijke stadsdeelteams, Lumens (jongerenwerk, opbouwwerk, e.d.), corporaties, een Steunpunt en samenwerkingsafspraken met de politie.

De aanpak in de actiegebieden is tot nu toe positief gebleken; er is een grote verscheidenheid aan concrete acties uitgevoerd gericht op de leefbaarheid (vooral in fysiek-ruimtelijke zin; `schoon, heel en veilig'); de betrokkenheid van bewoners is toegenomen en de samenwerking tussen de diverse partners is verbeterd. Voorts bestaat de overtuiging, ook bij de professionele partners, dat goed werk geleverd wordt om verdere afglijding te voorkomen. De effecten van de extra inspanningen zijn echter moeilijk meetbaar in cijfers.

Overigens houdt de gemeente ook aandacht voor de leefbaarheid in de overige buurten en wijken van Eindhoven. De activiteiten die daar plaatsvinden worden vastgelegd in gemeentelijke werkplannen per buurt.

De buurtcontracten en werkplannen 2010 zijn te raadplegen via www.eindhoven.nl/stadsdelen (via `plannen 2010').