Gemeente Midden-Delfland

Stabilisatie Abtswoude 52 na asbestincident afgerond

Het met asbest besmette terrein Abtswoude 52 is in opdracht van de gemeente Midden-Delfland zodanig gestabiliseerd dat het risico van vervlieging van niet-hechtgebonden asbest is geminimaliseerd. Het is nu aan de eigenaar om het terrein volledig asbestveilig te maken. Tot die tijd blijft het gebied afgesloten en is het verboden het terrein te betreden.
Terughaalactie

Na de stabilisering is door de gemeente een terughaalactie van goederen georganiseerd. Vier bewoners en negentien paardenbezitters hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Afgelopen vrijdag en maandag zijn in goed overleg met de betrokkenen de spullen teruggehaald en gereinigd. Huisvesting gedupeerde bewoners

Van de elf gedupeerde bewoners zijn inmiddels zes personen definitief gehuisvest in een huurwoning, of zal dat nog deze maand gebeuren. Eén persoon zal gebruik maken van de regionale urgentieprocedure om elders in de regio gehuisvest te worden. Met vier personen is de plaatselijke woningcorporatie in gesprek om tot een snelle permanente oplossing te komen. De sociale dienst van Midden-Delfland bekijkt per individueel geval of financiële ondersteuning nodig is. In twee gevallen is dit inmiddels gebeurd.
Geschiedenis

Eind juni kwam door de illegale sloop van een schuur op het terrein Abtswoude 52 in Schipluiden asbest vrij. Op het terrein woonden op dat moment elf personen en is een paardenpension gevestigd. Na het bekend worden van de asbestbesmetting is het terrein afgezet en heeft de gemeente een inventarisatieonderzoek uit laten voeren door het gespecialiseerde bedrijf Ecoloss en partners. Daarbij zijn zowel op het terrein als bij de woonhuizen en stallen hoeveelheden hechtgebonden en niet-hechtgebonden vormen van asbest vastgesteld.