Watersportverbond - KNWV

Boosheid over verlies ankerplaatsen Oosterschelde

woensdag 21 juli 2010

Het ministerie van LNV wil de Roggenplaat in de Oosterschelde totaal afsluiten voor de recreatievaart, wat betekent dat er ook niet meer geankerd kan worden. Regiovertegenwoordiger Henk Botterweg reageert in PZC boos op deze aankondiging van het ministerie. Volgens Botterweg is het âtegen alle afspraken inâ.

Roggenplaat - Bron Google Maps

Volgens de regiovertegenwoordiger van het Watersportverbond is in 1998 met het Watersportverbond afgesproken dat de oostpunt buiten het verbod valt. Daarom staat de oostpunt ook als âniet afgeslotenâ op de kaart en treden toezichthouders van LNV niet op.

Recreatiedruk
Botterweg heeft wel een idee waarom LNV nu de aankondiging doet. Het ministerie verwacht in de toekomst toenemende recreatiedruk. Hoewel de recreatievaart op dit moment geen (negatief) effect op de natuurwaarden van de Roggenplaat heeft, lijkt het er op dat het ministerie al maatregelen neemt vooruitlopend op deze ontwikkeling. LNV wil kennelijk de eventuele (eventuele) effecten van een mogelijke verhoging van de recreatiedruk voor zijn.

Vooruitlopen op Natura2000
Ook in de Natura 2000-processen wordt gediscussieerd over de
Roggenplaat en eventuele maatregelen. Maar dit onderwerp komt in Natura 2000 pas in september 2010 aan de orde. Botterweg hierover: âOok daarom is het niet handig dat het ministerie van LNV dit besluit tussendoor neemt en in zijn eentje beslist!â

Opheldering
Het Watersportverbond zal daarom een krachtig protest laten horen en heeft LNV al gevraagd om overleg en opheldering.