Artsen zonder Grenzen

Spanningen en geweld duren voort in Kirgizië

21-07-2010

Artsen zonder Grenzen heeft sinds het begin van de crisis in Kirgizië
1.400 consulten uitgevoerd in en rond de steden Osj en Jalalabad. Vijf weken na het begin van het geweld in het land is het weerkeren van de rust maar schijn. De medische teams van Artsen zonder Grenzen behandelen dagelijks slachtoffers van geweld.

Medische verzorging

Erg zorgwekkend is ook dat de medische verzorging die mensen kunnen krijgen afhangt van de gemeenschap waartoe ze behoren. `In onze mobiele hulpposten en in de ziekenhuizen waar we werken, behandelen onze teams elke dag patiënten die mishandeld zijn of zelfs tekenen van foltering vertonen. Veel Oezbeken in de stad Osj vertelden ons dat ze niet naar openbare ziekenhuizen gaan uit angst daar gearresteerd te worden', zegt Andrei Slavuckij, coördinator van Artsen zonder Grenzen in Kirgizië.

Angst en wantrouwen

Er heerst een klimaat van angst en wantrouwen tussen de Oezbeekse en Kirgizische gemeenschappen. In en rond medische voorzieningen in Osj zijn vaak gewapende mannen aanwezig. Veel mensen vrezen dat artsen uit een andere gemeenschap hen niet correct en onpartijdig zullen helpen. Dat weerhoudt patiënten ervan medische hulp te zoeken, zelfs als ze die dringend nodig hebben.

Neutraliteit

'In zo'n gespannen en labiele situatie roepen we alle verantwoordelijken op om de neutraliteit van de medische voorzieningen te garanderen', zegt Bruno Jochum, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen.

Donaties

Naast het bieden van directe medische zorg ondersteunt Artsen zonder Grenzen ook 25 medische voorzieningen met donaties van materiaal en medicatie.