Gemeente Ede

Nieuwsberichten

woensdag, 21 juli 2010

Dode vissen door zuurstofgebrek

Door: afdeling Communicatie - Henk Faas

Waterschap Vallei & Eem krijgt veel meldingen van inwoners uit Ede en omgeving over dode vissen en vissen die naar zuurstof happen in sloten, beken en vijvers. Door het warme weer bevat het water veel te weinig zuurstof. De hevige regenbuien van de afgelopen tijd hebben dit versterkt. Het waterschap onderzoekt de meldingen en neemt maatregelen. Het waterschap raadt inwoners van de gemeente Ede af te zwemmen in het vijverwater.

Het waterschap zet extra mensen in om de meldingen te onderzoeken en het zuurstofgehalte in het water te meten en te volgen. Dode vissen worden verwijderd en waar mogelijk worden beluchtingsystemen ingezet. Ook fonteinen die rechtstreeks zijn aangesloten op het grondwater worden aangezet voor de beluchting van het water.

Weinig zuurstof

De aanhoudende warmte van de afgelopen weken heeft het vijverwater opgewarmd. Warm water bevat minder zuurstof. Door de heftige regenbuien is er bovendien in korte tijd veel water in het riool gekomen. Als het riool de hoeveelheid water niet aan kan, wordt dit water op verschillende plekken in het gebied via overstorten geloosd in vijverwater.
Deze overstorten en door water dat via de berm de vijver instroomt, zorgen ervoor dat veel organisch materiaal in het vijverwater terechtkomt. Bacteriën breken dit organische materiaal af, die hiervoor zuurstof gebruiken. Het zuurstofgehalte in het water neemt hierdoor steeds verder af, waardoor vissen sterven.

Meldingen

Op www.wve.nl/dodevissen staat binnenkort een overzicht van de meldingen. Dit overzicht wordt zo actueel mogelijk bijgehouden. Nieuwe meldingen kunt u doorgeven via genoemde site of via telefoonnummer 0800
- 099 - 0800 (gratis).