Consumentenbond

21 juli 2010

Krachtiger optreden tegen voedselbacteriën

De Consumentenbond en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roepen in een brief minister Klink van Volksgezondheid (VWS) op tot daadkrachtig optreden tegen de ESBL-bacterie op vlees. De minister moet ingrijpen en er voor zorgen dat boeren minder antibiotica gaan gebruiken in hun bedrijf.

binnenpag_ziekenhuisbacterie VWS geeft de verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, tot op heden, uit handen aan het Ministerie van Landbouw en de supermarkt- en horecasector. Volgens VWS moeten zij aan de boeren vragen minder antibiotica te gebruiken in hun bedrijf. CBL en Consumentenbond vinden het afschuiven van de verantwoordelijkheid volstrekt onwenselijk.

Darmbacterie in vlees

ESBL is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en bacteriën resistent maakt voor bijna alle soorten antibiotica. Voor gezonde mensen zijn de bacteriën niet gevaarlijk maar de ESBL-bacteriën kunnen er voor zorgen dat antibiotica niet aanslaat bij zieken. Daarmee vormen ze een groot probleem voor de volksgezondheid. Naar schatting is zo'n 88% van het kippenvlees en 20% van het rundvlees en varkensvlees met ESBL besmet.