FloraHolland


Bolbloemenbericht week 28

FLORAHOLLAND (21 juli 2010) - De afzetomstandigheden zijn nu al enkele weken dramatisch te noemen. In vrijwel geheel Europa liggen de temperaturen al geruime tijd (ver) boven de
25 graden. Dat stimuleert de aanvoer van veel bloemen maar het nekt vooral de vraag. Het leidt tot waardeloze prijzen, terwijl op zich alle andere marktbepalende variabelen op groen staan: de valutakoersen zijn gunstig voor de export; de internationaal aangevoerde aantallen bloemen zijn zeker niet overstelpend; de kwaliteit van de bloemen is - met uitzondering van incidentele hitte en stortbui-schade daargelaten - prima en er zijn geen tekenen dat de consument geen bloemen meer zou willen: we hebben nog steeds een product met een best imago. De verwachting voor de komende weken mag wat dat betreft ook best optimistisch zijn, mits de temperatuur gaat dalen. Want dan zullen de aantallen sterk afnemen. En is het zelfs redelijk te verwachten dat de andere reeds genoemde markt-aspecten er voor zullen zorgen dat de bloemen dan duurder worden. Maar het is wel een `mits' van grote importantie en vooralsnog lijkt die realiteit nog ver weg...

In totaliteit werden ongeveer 22 miljoen bolbloemen vermarkt en dat is bijna 12 procent minder dan vorig jaar in dezelfde week. De prijsvorming ligt met EUR 0,169 op een slecht niveau maar wel een dikke cent hoger dan vorig jaar. In vergelijking met vorige week werden er exact evenveel vermarkt maar lagen de prijzen gemiddeld bijna 2 cent lager.

Tulpen
Een kleine 400.000 tulpen werden concernbreed aangevoerd en die deden het met gemiddeld EUR 0,18 niet verkeerd gezien de marktomstandigheden. Het is 2 cent beter dan vorige week en een dikke stuiver beter dan vorig jaar toen in dezelfde week een kleine 30 procent meer werd geproduceerd.

Lelies
Met uitzondering van de Orientals worden van alle hoofdgroepen aanzienlijk minder lelies vermarkt. Bij de Aziaten en Longiflorums is die daling 20 procent en bij de LA's zelfs 25 procent lager. Van de Orientals worden er ongeveer 5 procent meer stuks aangevoerd. In totaliteit verwisselden bijna 7 miljoen lelies van eigenaar. De prijzen zijn ronduit belabberd.

In Aalsmeer was sprake van een zeer moeilijke week. Wat opvalt is dat de lichte sorteringen (het retailsegment 2-3 knoppen en 3-4 knoppen) het meest onder druk staan. Vooral bij de Oriëntals in de kleuren wit en wit/geel bleef de prijsvorming in het lichte segment zeer slecht. Ook duidelijk zichtbaar werd de aanvoer van soorten die in de bollenhandel zijn overgebleven danwel slecht verkoopbaar waren. Cultivars als 'Legend', 'Cherbourg', 'Rialto', 'Navonna', 'Ercolano' en 'Koerier' werden bovengemiddeld veel aangevoerd. Met name in de wit/gele Orientals is het resultaat ook in het zware segment slecht te noemen. Maar het is over de gehele linie bar en boos. Gemiddelde prijzen van de Orientals EUR 0,29; Longiflorum EUR 0,13; LA-hybriden EUR 0,13 spreken voor zich. De terugkomers in Orientals zijn ook weer van start gegaan deze week. De verwachting is dat dat er veel minder zullen zijn dan vorig jaar in stuks. Ook zijn de eerste Aziaten 'Giraffe' in Aalsmeer weer aangevoerd deze week met een prijs rond de 7 stuivers.

Ook in Rijnsburg was sprake van een zeer matige week. De Aziaten en LA-Hybriden kwamen op sommige dagen zelfs op een gemiddelde onder de EUR 0,10. Vooral op dinsdag was het doordraai percentage van veel witte cultivars zoals `Navona' en `Eyeliner' hoog. Een cultivar die zich nog enigszins van dit prijsniveau onttrok was `Original Love' die uitkwam op een weekgemiddelde van EUR 0,23. Bij de Aziaten was er deze week de eerste aanvoer van de cultivar `Giraffe'. Het aanbod van deze cultivar was schaars, maar de gemiddelde prijs van EUR 0,40 stemt in ieder geval tot tevredenheid. De Oriental-hybriden kwamen evenals vorige week uit op bijna EUR 0,33. Longiflorum kwam uit op EUR 0,16, waarbij de zware partijen zich toch nog rond de EUR 0,40 bevonden. Op donderdag ging maar liefst 40 procent van alle karren met lelies in 1-koop weg. Vrijdag viel er een heel licht herstel in de prijsvorming te bespeuren bij met name de Oriental hybriden.

Gladiolen
De Gladiolenaanvoer lag op een iets lager niveau dan vorige week. De 2,7 miljoen stuks grootbloemigen noteerden nu gemiddeld een dubbeltje en leverden daarmee bijna 4 cent in ten opzichte van vorige week. De aanvoer ligt nu een kleine
10 procent lager dan vorig jaar en de prijzen zijn gemiddeld een cent minder slecht.

De aanvoer van grootbloemige gladiolen in Rijnsburg was met ruim 1 miljoen stuks zo'n 200.000 stuks lager dan vorig jaar. De middenprijs van EUR 0,094 was vergelijkbaar met die van toen. `Hunting Song' was voor een stuiver te koop. Alleen op maandag werd voor een mooie partij `Hunting Song' nog EUR 0,14 betaald. `Essential' en `Superstar' brachten EUR 0,11 respectievelijk EUR 0,10 op. De aanvoer van `Chinon' is ten opzichte van vorig jaar gehalveerd, maar dat komt wel de middenprijs ten goede die met EUR 0,133 ruim 3,5 cent hoger is ten opzichte van vorig jaar. `Lemon Drop', `Mon Cher' en `T512 Select' waren de enige cultivars die een middenprijs realiseerden die hoger was dan EUR 0,15. De aanvoer van Glamini is in vergelijking met vorige week verdrievoudigd. Op maandag kwam de middenprijs nog uit op een dubbeltje, maar de aanvoer liep gaandeweg de week hard op, waardoor ook de prijs zakte naar gemiddeld EUR 0,06 op vrijdag.

Freesia's
De aanvoer van Freesia's ligt met bijna 6 miljoen stuks iets hoger dan vorig jaar. Een groei die volledig veroorzaakt wordt door de enkelbloemigen want de dubbele varianten liggen 15 procent lager dan vorig jaar. De gemiddelde prijzen tekenen ook de slechte marktomstandigheden van vorig jaar. Want met EUR 0,09 en EUR 0,12 kwamen de afgelopen week zelfs hoger uit dan vorig jaar.

Irissen
De Irisaanvoer daalde met 12 procent naar ruim 700.000 stuks en de prijzen daalden desondanks naar ongeveer EUR 0,08 gemiddeld. Alleen hele mooie partijen 'Hong Kong' en 'Cassablanca' gingen nog richting de 3 dubbeltjes of daar zelfs incidenteel overheen.

Calla
De Calla-aanvoer daalde sterk naar 1,9 miljoen stuks kleinbloemigen. Zowel ten opzichte van vorig jaar als ten opzichte van vorige week een daling van ongeveer 10 procent in stuks. De gemiddelde prijs kwam nu uit op EUR 0,26 en dat is 3 cent beter dan vorig jaar en weer een cent minder dan vorige week.

Amaryllissen
De Amaryllisaanvoer daalde licht ten opzichte van vorige week maar is meer dan verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De prijzen liggen op ongeveer de helft van vorig jaar op een prijsniveau van ruim 2 kwartjes. Dat is een dubbeltje minder dan vorige week.

Andere zomerbolbloemen
Vrijwel alles is slecht aan de prijs, ondanks de lagere aantallen dan vorige week. Voor de meeste producten geldt dat de prijzen iets hoger liggen dan vorig seizoen.