CNV Vakmensen




CNV Vakmensen blij met discussie in Kamer over MSD

21 juli 2010
Op woensdag 21 juli debatteerde de Tweede Kamer met minister Van der Hoeven van Economische Zaken over de situatie bij MSD (Organon) in Oss. De Kamer kwam hiervoor terug van zomerreces. Een meerderheid wil maatregelen treffen om te voorkomen dat meer buitenlandse bedrijven werk en kennis uit Nederland weghalen.

Wetenschapscampus
Nadat een delegatie van de betrokken werknemers aan de Kamer een petitie had aangeboden bleek een meerderheid van de Kamer door het besluit van MSD bezorgd te zijn over de toekomst van onze kenniseconomie. De Kamer wil weten of meer van dergelijke besluiten zijn te verwachten en verlangt maatregelen om, herhaling te voorkomen. Gepleit werd voor een nieuwe industriepolitiek. De minister zei dit laatste te ondersteunen, maar ze benadrukte dat zij vanwege haar demissionaire status geen nieuw beleid kan ontwikkelen. Wel bevestigde de minister dat in Oss een wetenschapscampus wordt gevestigd.

Maximaal haalbare
Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen, was bij de discussie aanwezig. Hij is blij, dat de Tweede Kamer het belang van de situatie inziet en is ook blij met de betrokkenheid. "Alleen had ik wel liever wat meer concrete toezeggingen van de minister gezien. Zij wees het verzoek van de SP af om te proberen de ontslagen te voorkomen. Ik snap best dat zij vanuit haar positie hier moeilijk toezeggingen over kan doen, maar ze kan volgens mij haar eisen richting de MSD-directie wel wat hoger inzetten. Er is niets op tegen om gewoon het maximaal haalbare te eisen. Maar al met al ben ik blij met de gevoerde discussie en de aandacht die er voor Oss en omgeving is," aldus Jongejan.