Gemeente Breda

Breda tevreden met uitspraak Raad van State over bussluis Nieuw Wolfslaar

Op woensdag 21 juli heeft de Raad van State enkele bewoners die procedeerden tegen de aanleg van een âdynamische bussluisâ in het ongelijk gesteld door hen niet als belanghebbenden te beschouwen bij de aanleg van deze bussluis.

In 2009 deed de rechtbank in Breda eenzelfde uitspraak. Die bewoners maakten met name bezwaar tegen het feit dat er straks slechts één ontsluitingsweg is als men de wijk Nieuw Wolfslaar wil inrijden. Deze bewoners wonen echter niet in de buurt van de plek waar de bussluis gepland is.

Wethouder Willems: âIk ben tevreden met de uitspraak van de Raad van State dat ons besluit overeind kan blijven. We hebben destijds alle reacties nauwkeurig gewogen en kwamen tot de conclusie dat eenrichtingsverkeer voor autoâs die de wijk uitgaan via een dynamische bussluis de beste keuze was. Op die manier kunnen we met uiteenlopende belangen rekening houden.â

Begin 2008 lag een ontwerp-verkeersbesluit ter inzage, waarop de gemeente zowel positieve als negatieve reacties ontving. De gemeente heeft toen alle reacties gewogen en besloten tot de aanleg van een dynamische (âhalveâ) bussluis. Het verkeersbesluit werd eind 2008 definitief.
Door het dynamische karakter kunnen bussen, hulpdiensten en (brom)fietsen wel in twee richtingen rijden, terwijl autoâs de wijk Nieuw Wolfslaar alleen kunnen verlaten. Er zijn dan twee ontsluitingswegen vanuit de wijk, wat een gevoel van âopgesloten zittenâ bij calamiteiten voorkomt. Bovendien neemt de verkeersdrukte op de Nieuw Wolfslaarlaan enâ Bavelselaan af, doordat deze route alleen gebruikt kan worden door autoverkeer dat de wijk uitgaat.

De Gemeente Breda bekijkt nog hoe ze het beste het besluit kan uitvoeren..

Breda, 21 juli 2010