Gemeente Breda

Gemeente Breda en VCOB streven naar oplossing impasse baatbelasting

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Breda en de VCOB

Het College van burgemeester en wethouders en de Vereniging commercieel onroerend goed binnenstad (VCOB) hebben vandaag gesproken over een mogelijke oplossing die wellicht bevredigend kan zijn voor beide partijen voor de impasse die is ontstaan rondom de terugbetaling van baatbelasting. De VCOB gaat samen met haar leden kijken naar zichtbare fysieke verbeteringen en promotie van de binnenstad. De gemeente zoekt hiervoor de benodigde financiën.

Op verzoek van de gemeenteraad zijn beide partijen het gesprek aangegaan. In het gesprek met de wethouders Boelema en Meeuwis dat vandaag stevig, maar in een goede sfeer verliep, zijn beide partijen tot bovengenoemde afspraken gekomen. De VCOB heeft immer de intentie gehad eruit te komen en vind het jammer dat het zolang heeft geduurd.De VCOB zal na de vakantie met haar leden bespreken welke verbeteringen en promotieactiviteiten gewenst zijn. Deze moeten ook een meerwaarde hebben voor de bewoners, bezoekers, ondernemers en pandeigenaren in de binnenstad en zullen indirect een tegemoetkoming aan de pandeigaren betekenen Daarna ontmoeten de partijen elkaar om over de uitwerking te spreken. Afspraak is dat de door VCOB aangekondigde juridische procedures vooralsnog tot na de ledenvergadering worden opgeschort. Mochten de gemeente en de VCOB er onverhoopt niet uitkomen, dan kunnen door de VCOB of andere partijen nog steeds andere procedures worden ingezet.

Het gesprek is een uitvloeisel van de uitspraak van de Hoge Raad over de baatbelasting voor het Bredase centrum waarin de gemeente in het ongelijk gesteld werd. De gemeente moest daarom de geïnde baatbelasting terugbetalen aan bezwaarmakers. De VCOB pleitte ervoor om alle betalers van deze baatbelasting de betaalde belasting terug te betalen. Hiertoe is het College juridisch niet verplicht. Het college heeft wel de bereidheid om met betrokkenen te spreken over een tegemoetkoming.

Breda, 21 juli 2010