Klimaatverandering zorgt voor meer schade

21/07/2010 16:10

Verbond Van Verzekeraars

Klimaatverandering zorgt de komende jaren in Nederland voor meer schade aan woningen, aannemend dat de bouwmethoden ongewijzigd blijven. Vooral de verwachte toename van heftige regenbuien in de zomermaanden kan tot een toename van het aantal claims wegens neerslagschade leiden. Uitgaande van klimaatscenario's van het KNMI tot 2050 loopt de schade per intense regenbui bij opstalverzekeringen naar verwachting met 6 tot 22 procent op. Dat concludeert het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond van Verzekeraars, in een studie naar de mogelijke impact van klimaatverandering op particuliere opstal- en inboedelverzekeringen.

Het rapport wordt officieel gepresenteerd tijdens de internationale klimaatconferentie 'Deltas in time of climate change', die van 29 september tot en met 1 oktober plaatsvindt in Rotterdam. Het is voor het eerst in Nederland dat doorgerekend is welke impact klimaatverandering op schadeclaims kan hebben. Bij het onderzoek werden statistisch materiaal en de klimaatscenario's van het KNMI gecombineerd met historische data van schadeverzekeraars.

Over een periode van ruim 20 jaar zijn zo'n 700.000 opstalverzekeringen en 1,5 miljoen inboedelverzekeringen gevolgd en in verband gebracht met neerslaggegevens van het KNMI. Bij particuliere opstalverzekeringen (schade aan een woning) bleek er een duidelijke relatie tussen de door het KNMI gemeten maximale neerslag per dag in één uur en het aantal gemelde schadeclaims. In de periode van 1987 tot 2008 zag het CVS een groter aantal schaden bij intensere buien in de zomermaanden.

Wat ook opvalt, zijn de vrij forse regionale verschillen. De kans op waterschade is het laagst in Friesland en Groningen en het hoogst in Limburg en Noord-Brabant. Deze laatste twee provincies werden ook de afgelopen dagen zwaar door het noodweer getroffen, evenals de Achterhoek. Gelderland en Overijssel behoren tot de middenmoot. Bij inboedelverzekeringen is de impact van neerslag op het totaal van de schade relatief gering.

Het KNMI gaat er in de klimaatscenario's voor de periode tot 2050 van uit dat Nederland in de zomermaanden vaker te maken krijgt met heftige regenbuien, doorgaans gepaard gaand met onweer, hagel en windstoten. Buien worden volgens het KNMI waarschijnlijk intenser, met meer neerslag per uur, terwijl hun duur afneemt. Juist dit soort hoosbuien, blijkt uit statistische gegevens, zorgt voor aanzienlijk meer claims, hoewel de gemiddelde schade per geval niet groter wordt. Een regenbui met 14 millimeter neerslag in één uur zou volgens het gevonden verband in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland 565.000 euro schade toebrengen. Volgens het KNMI komen deze buien jaarlijks voor. Bij het extremere (warmere) scenario van het KNMI zullen buien van 17 millimeter jaarlijks terugkeren. Dan loopt het schadebedrag op tot 670.000 euro.

Bij een gematigd klimaatscenario, waarbij de gemiddelde temperatuur één graad stijgt, zal volgens berekeningen van het CVS de waterschade bij opstalverzekeringen in bijvoorbeeld de Randstad tussen de 6 en 11 procent toenemen. Bij het warme scenario, waarbij de gemiddelde temperatuur tot 2050 twee graden oploopt, kan de schaderekening wegens wateroverlast 19 tot 22 procent stijgen.

Waterschade wegens hemelwater is één van de schaden die gedekt worden via een opstalverzekering. Deze verzekeringen bieden ook bescherming tegen brand, schade bij inbraak of bijvoorbeeld stormschade. Het Verbond van Verzekeraars heeft de studie verricht om verzekeraars en andere belanghebbenden inzicht te bieden in veranderende risico's. Die kennis kan ook gebruikt worden om risico's in de toekomst te beperken, bijvoorbeeld via preventieve maatregelen zoals aanpassing van bouwbesluiten.

De toename van de hoeveelheid neerslag in Nederland is overigens een trend die het KNMI al sinds 1906 waarneemt. Tussen begin vorige eeuw en het jaar 2007 nam de neerslag met 18 procent toe. Vanaf 2004 ziet het KNMI daarnaast een toename van het aantal extreme buien in de zomer. Noodweer in de week van 10 tot 17 juli, met behalve veel neerslag ook krachtige windstoten en hagel, veroorzaakte bij burgers, bedrijven en in de agrarische sector voor vele tientallen miljoenen euro's schade. De schade aan particuliere woningen maakte daarvan een relatief beperkt deel uit.

De afgelopen tien jaar trad de grootste schade op tijdens de januaristorm van 2007 met ruim 300 miljoen euro schade. Op 28 februari dit jaar werd bij een storm voor circa 23 miljoen euro schade aangericht.

Zie ook bijgaande infographics, bron: CVS

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl