Gemeente Helmond


Starterslening krijgt een vervolg

Mensen in Helmond die voor het eerst een woning kopen, kunnen een deel van het aankoopbedrag renteloos bij de gemeente lenen.

De gemeente Helmond gaat door met het verstrekken van leningen aan starters. In juni leek er een einde te komen aan deze regeling van de gemeente, provincie en rijk, toen bleek dat het budget bij het ministerie van VROM op was. De gemeente heeft besloten om de lening op eigen kracht voort te zetten. Doel van de starterslening is om het kopen van woningen te stimuleren.

Uitstekend middel

Wethouder F. Stienen (Stedelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting): Ik was onaangenaam verrast door het besluit van het ministerie om de landelijke bijdrage aan de starterslening te stoppen. Het gaat bij het verstrekken van een starterslening namelijk niet alleen om de aankoop van een huis maar ook om de hele economische keten die daaraan verbonden is. De starterslening blijkt -juist in de huidige tijd van crisis op de woningmarkt- een uitstekend middel om de verkoop van woningen te stimuleren. Dat blijkt wel uit het feit dat er in Helmond het laatste half jaar ruim 70 startersleningen zijn verstrekt. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten om eenmalig een flink bedrag hiervoor beschikbaar te stellen.

Wethouder Stienen reikte begin dit jaar de 100e starterslening uit.

Starterslening

Met de starterslening kunnen nieuwkomers op de woningmarkt 20 procent van de koopsom renteloos lenen van de overheid. De verwervingskosten van de woning mogen in totaal niet hoger zijn dan 350.000 euro. Het gaat hier om de zogenaamde kosten koper bij bestaande huizen en vrij op naam bij nieuwbouw.