Gemeente Eindhoven

Lichtnaald genomineerd voor Nationale Staalprijs 2010

De Lichtnaald die sinds december 2009 de kruising Cederlaan-Beukenlaan; de rotonde op de rondweg bij het Evoluon, siert is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2010. De Nationale Staalprijs is een tweejaarlijkse prijs van Bouwen met Staal. In totaal zijn 15 van de 147 inzendingen genomineerd, verdeeld over vijf categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en de categorie `karakteristieke stalen bouwdelen' waarin de Lichtnaald genomineerd is. Mededingers in die categorie zijn:
* Veiligheidsschermen bruggen over A2

* Verhoging telecomtoren Zuidas Amsterdam
* Overkapping station Amsterdam Sloterdijk

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag 2010, op 14 oktober a.s. in Evenementenhal Gorinchem.

Lichtnaald

De Lichtnaald is een lichtkunstwerk dat bestaat uit een stalen mast van ongeveer 47 meter hoog. Hierin zijn 300 modules voorzien van RGB-powerleds verwerkt die dynamische verlichting mogelijk maken. De led's veranderen langzaam van kleur in een willekeurig patroon. De verlichting kan aangepast worden aan elke situatie of gebeurtenis. De combinatie tussen kunst, efficiency en technologie weerspiegelen de kernwaarden van Eindhoven. De Lichtnaald werd in opdracht van de gemeente Eindhoven ontworpen door Florentijn Vleugels Architect, het constructief ontwerp door Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs en de staalconstructie door Valmont Nederland.