Raad van State


woensdag 21 juli 2010
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.40 uur

Zitting over de afwijzing door de gemeenteraad van Nijmegen van een verzoek om informatie. Het gaat om informatie om een raadsvoorstel over straatnaamgeving. Een man uit Nijmegen had om de informatie gevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Hij wil alle informatie hebben over het voorstel om een deel van de Fruitlaan van een nieuwe straatnaam te voorzien. De gemeenteraad voert aan dat alle informatie die er over dit raadsvoorstel is, al openbaar gemaakt is. De man was het hier niet mee eens en ging eerder in beroep bij de rechtbank in Arnhem. Die oordeelde in december 2009 dat de gemeenteraad het verzoek terecht afgewezen had. De man laat het er niet bij zitten en komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001199/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen heeft opgelegd aan twee inwoners van Buitenpost. Aan hen is een bouwvergunning verleend om een boerderij aan de Oost in Buitenpost te verbouwen tot pannenkoekenrestaurant. Het gemeentebestuur heeft echter vastgesteld dat er wordt gebouwd in afwijking van de bouwvergunning. Zo zijn de toiletten op een andere plek gebouwd dan in de vergunning is opgenomen en is ook de kap van het gebouw anders dan is vergund. Daarom heeft het gemeentebestuur een dwangsom opgelegd. De toekomstige exploitanten van het restaurant bestrijden dat er anders is gebouwd dan in de vergunning is bepaald. Zij kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Leeuwarden. Die verklaarde hun beroep echter ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000204/1)
Zitting over de weigering door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de kosten te vergoeden voor een contra-expertise van een taalanalyse. Een vreemdeling had om de vergoeding verzocht, maar volgens het COA was die aanvraag te laat ingediend. De rechtbank in Almelo overwoog in maart 2009 echter dat het COA zijn weigering beter had moeten motiveren. Tegen die uitspraak komt het COA in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaken die de Raad van State vandaag om 14.45 uur (zaaknummer 200907341/1) en 15.30 uur (201000735/1) behandelt. In die zaken komen twee vreemdelingen in hoger beroep, omdat de rechtbanken de weigering door het COA om de kosten te vergoeden, in stand hebben gelaten. (zaaknummer 200902757/1)