Gemeente Oirschot

Bronzen beeld voor afscheid nemende raadsleden

Â

Orpheusâ droom

Werken als raadslid in de gemeente Oirschot is een hele klus. Het kost veel tijd en energie, maar het levert ook veel op! De (maatschappelijke) betrokkenheid van raadsleden is bijzonder: ze zetten zich met hard en ziel in voor de samenleving en dat mag best eens beloond worden. Daarom heeft de gemeente Oirschot een beeldje laten ontwerpen voor de âafscheid nemendeâ raadsleden. Kunstenaar Hans van Eerd heeft een bronzen beeld ontworpen op een hardstenen sokkeltje. Het beeldje is in maart 2010 voor het eerst uitgereikt, bij het afscheid van een aantal raadsleden na de verkiezingen.

Â

Van Eerd: âIn mijn werk staan de themaâs âreizen in tijd en ruimteâ (mythologisch) en âcommunicatieâ (hoofd met armen) centraal. In dit beeld heb ik beide gecombineerd. Hoofd, met alleen armen, is een beeldmerk van mij sinds 1997.

Als je in vergadering zit zie je aan de tafels alleen maar hoofden en armen die alle kanten opgaan. Op televisie hetzelfde. De pratende mens bestaat hoofdzakelijk uit alleen maar hoofd en armen. In het begin waren de hoofden van mij geheel kaal en zonder oren. Er wordt immers toch bijna niet geluisterd. In dit beeld is het echter anders.

Dit beeld heeft een haarpartij waardoor de oren al dan niet verborgen gehouden worden. Het heeft een luisterende houding - straalt aandacht uit - is peinzend - kijkt helder uit zijn ogen enâ¦.., misschien, filosoferend.

Â

De burgemeester had het over de zang van Orpheus. Hiermee bracht Orpheus de hellehond Cerberus in slaap waardoor Orpheus kon doordringen in de âonderwereldâ om zijn vrouw Euridyce terug te halen. Zo is er een link te leggen naar Morpheus, de God van de dromen.

Ik wil hiermee verwijzen naar andere dromen van de ex raadsleden die zij nu waar zouden kunnen maken na hun raadslidmaatschap.â