Winkelketen Primera groeit tegen de stroom in

21/07/2010 08:00

Coöperatie Primera b.a.

In het tweede kwartaal van 2010 steeg de omzet van Winkelketen Primera met 5%. Ook het klantenaantal toont wederom een zeer positief beeld met een index van 102. Ondanks de economisch moeilijke tijden blijven de omzetten groeien. Dit is des te opmerkelijker wanneer de resultaten worden afgezet tegen de algemeen ontwikkelingen in de detailhandel, zoals deze kunnen worden afgeleid uit de gegevens van GFK, HBD en CBS.

Volgens de cijfers van het eerste kwartaal van 2010 was er een volumedaling van 2,4 %. De sector van de voedingsmiddelen groeide met 0,6 %, maar kwam volledig voor rekening van de supermarkten die met 1,5 % groeiden. De speciaalzaken daalden met maar liefst 4,7 %. De GFK cijfers laten zien dat zelfs de supermarkten de laatste weken moeite hebben om het klantenaantal op peil te houden. Over de tabaksbranche worden geen cijfers gepubliceerd, maar wel over de branche boeken, tijdschriften en kantoorartikelen, die een omzetdaling liet zien van 7 %.

Tabak

Zonder prijsstijgingen ligt de stijging in het tweede kwartaal op 4%. Sigaretten groeiden met 3%, shag met 7% en sigaren haalden een zeer mooie score met een stijging van 2%. Het aantal klanten dat tabak kocht groeide met ruim 1%.

Lectuur

Het assortimenten tijdschriften is stabiel op een index 100. De boekenomzet is daarentegen stijgende (index 122) en ook de categorie dagbladen laat een groei van 4% zien.

Loterijen

De totaalgroep loterijen groeit in het tweede kwartaal met 7%. Deze groei wordt veroorzaakt door De Staatsloterij (index 107) en Lotto (index 109). Het assortiment Krasloten staat, gezien de uitzonderlijk goede prestaties in 2009, onder druk in 2010 (index 94).

Speerassortimenten

De bovengemiddelde aandacht voor de speerassortimenten werpen hun vruchten af. De categorieën wenskaarten (index 102) en kantoorartikelen (index 104) groeien door.

Dankzij het groeiende assortiment cadeaukaarten en de terugkerende printcampagnes, werden er met Vaderdag 2010 al net zoveel cadeaukaarten verkocht als met Sinterklaas 2009. De meest recent toegevoegde cadeaukaarten zijn o.a. Bart Smit en de Nationale bloemenbon. Binnenkort start de verkoop van 'BioscoopCadeau', welke is in te leveren bij Pathé en alle Minerva bioscopen.

De groei van tickets (index 106%) wordt voornamelijk veroorzaakt door stijging van de niet-voetbal tickets via Paylogic.

Met de resultaten van het eerste halfjaar zit winkelketen Primera boven prognose.





http://www.primera.nl

http://www.primera.nl