FNV Bouw

Werkgevers leggen bom onder scholing OR

FNV Bouw is verbaasd dat de werkgeversdelegatie in de Sociaal-Economische Raad af wil van het Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut Ondernemingsraden (GBIO) en de scholingssubsidie voor de ondernemingsraden. Ondernemingsraden zouden volwassen zijn en geen ondersteuning meer nodig hebben. Ook de cursussubsidie is volgens de werkgeversclubs slechts rondpompen van geld en daarmee overbodig. FNV Bouw maakt zich ernstig zorgen over de continuïteit van de kwaliteit van ondernemingsraden. Bovendien is de druk op medezeggenschap door de crisis enorm toegenomen.

"De OR moet meedenken en de directie van advies voorzien. Kwaliteit van OR-leden is dus van groot belang voor de bedrijfsvoering. Bovendien bevordert een goede OR de democratie in de bedrijven. Nederland kent een goed niveau van medezeggenschap. Maar ondersteuning van die OR blijft van belang, zeker ook in tijden van crisis. Kwalitatief goede medezeggenschap is nodig; met de ene na de andere reorganisatie en bedrijfsverbetering proberen bedrijven in de huidige crisis overeind te blijven." Aldus John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. Ondernemingsraden worden geschoold door een netwerk van gekwalificeerde OR-opleidingsinstituten, die collectief gefinancierd worden. Bedrijven betalen uiteindelijk slechts een deel van de scholing van de OR.

FNV Bouw is bezorgd dat door de opstelling van de werkgevers het kind met het badwater wordt weggegooid. Kerstens: "De goede infrastructuur van kwaliteitsbevordering, scholing en begeleiding, dreigt de nek te worden omgedraaid. OR-leden moeten niet bij de gratie van de directie geschoold worden, daar moet een collectieve pot voor zijn: het GBIO en de cursussubsidie."

De SER praat op 2 september verder.
Publicatiedatum: 20-07-2010