Gemeente Pekela


Nuchter op weg én water!. Politie voert deze zamer extra alcoholcontroles uit.

Met de tropische temperaturen van
de laatste dagen is het verleidelijk een (extra) biertje of wijntje te drinken. Op zich niet erg, behalve als u nog de weg op gaat. Daarom controleert Regiopolitie Groningen deze zomer extra op rijden onder invloed. Dit jaar wordt samen met de politie in Friesland ook op waterwegen gecontroleerd.

Alcohol is van invloed op uw zicht-, denk-, reactie- en bewegingsvermogen. Het maximaal toegestane alcoholpromillage op de weg is 0,5. Dit bereikt u al na het drinken van twee glazen bier. Voor beginnende bestuurders, mensen die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, geldt een maximumalcoholgehalte van 0,2 promille.

Â

Ook aan het roer nuchter!
Naast controles op de weg, voert de politie ook op het water controles uit. Het gevaar van alcoholgebruik tijdens het varen wordt nog te vaak onderschat. Het is, net als achter het stuur, strafbaar om met te veel alcohol op aan het roer te staan. Op het water geldt een maximumpromillage van 0,8.

Â
Bob blijft nuchter
Tijdens de controles is het Bob-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland aanwezig. Zij geven voorlichting over alcoholgebruik in het verkeer. Ook wijzen zij weggebruikers erop dat een Bob helemaal niet drinkt, dus 0,0 promille. Door controles en het geven van voorlichting wil de politie het aantal verkeersslachtoffers verder terugdringen en zo de verkeersveiligheid vergroten.