De Melkweg

PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

BCUC Laatste concert funky Soweto soul band BCUC in Nederland

Melkweg · zaterdag 31 juli · 22:00 · 10,- + lidm.
· · ·

Terwijl het WK in volle gang is, in de sjieke stadions van Zuid-Afrika, tourt de funky band Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC) uit Soweto door Nederland. Zij sluiten op 31 juli een bijzondere Europese tour af in de Melkweg. Dat gebeurt ongetwijfeld met een explosie van funk, passie en revolutionaire straatfilosofie die doen springen, swingen, ontroeren en nadenken.

Creatieve ondernemers als het zijn, weet de band uit Soweto dit jaar voor de derde keer op rij een Europese tour te realiseren, onafhankelijk van een platenmaatschappij, ontwikkelingsorganisatie of subsidie. Vrienden investeerden in hun tickets en ze fietsen door Amsterdam om geld voor het openbaar vervoer te sparen. Ze wisten op eigen kracht een brug te bouwen van Soweto naar de Melkweg (en ook naar Festival Mundial, Metropool en Bevrijdingsfestival Amsterdam).

Op 31 juli hoopt BCUC 10.000$ aan investering van fans binnen te hebben voor de financiering van een debuutalbum. Dit doen zij via nieuw initiatief Africa Unsigned (AfricaUnsigned.com), waarvoor zij onder andere door Tony Allen, de drummer van Fela Kuti (BCUCs grote inspiratiebron) werden geselecteerd.

Andere kijk op Zuid-Afrika
BCUC stoot vele vooroordelen over Afrika omver. Zij verwoordt de visie van hippe artistieke entrepreneurs voor wie Soweto niet straatarm is, maar stinkend rijk aan talent en traditie. Voor wie Nelson Mandela geen held is maar een sell out. Voor wie het WK een keerzijde heeft en zeker niet ten goede komt aan de normale mens in Zuid Afrika. Muziek is BCUC's wapen in de strijd voor vrijheid (uhuru) die voor de gewone mens (Bantu) in Zuid-Afrika nog lang niet gestreden is.