Ingezonden persbericht



Toeristische bedrijven redelijk optimistisch over 2010 Uitkomsten Monitor Toeristische Bedrijven 2010 Metropool Amsterdam

De toeristische sector in Metropool Amsterdam is op dit moment redelijk optimistisch over 2010, mede dankzij een goede zomer. Logiesbedrijven - zoals hotels - in Amsterdam verwachten voor heel 2010 een groei in het aantal overnachtingen van gemiddeld 4 procent vergeleken met 2009. De groeiverwachtingen van logiesbedrijven in de gemeenten rond Amsterdam blijken wat bescheidener met gemiddeld 1 procent. Dit blijkt uit de Monitor Toeristische Bedrijven 2010 die Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) twee keer per jaar als steekproef houdt.

De positieve ontwikkeling in het aantal overnachtingen - met name die bij hotels in Amsterdam - zegt overigens niet zo veel over het rendement bij de logiesbedrijven. Bij de meeste hotels liggen de hotelkamerprijzen nog steeds onder het niveau van een aantal jaren geleden. ATCB verwacht dat het nog wel een tijdje zal duren voordat de toeristische sector weer het omzetpeil bereikt van recordjaar 2007. Bij de interpretatie van deze uitkomsten moet bovendien bedacht worden dat het om een steekproef gaat en dat de genoemde percentages slechts een indicatie geven.

Dagtoerisme

Bij de Monitor Toeristische Bedrijven betrekt ATCB ook de bedrijven die veel dagbezoekers trekken, zoals musea, excursiebedrijven, rondvaartrederijen en cultuurhistorische attracties. De verwachtingen van deze sector komen globaal overeen met die van de logiesbedrijven. De dagtoeristische bedrijven in Amsterdam verwachten een groei in het aantal bezoekers van gemiddeld 3,4 procent, die in de omliggende gemeenten een groei van gemiddeld 1 procent.

Kijkend naar de verschillende nationaliteiten, dan blijkt de groei in het aantal gasten bij de meeste bedrijven en culturele instellingen vooral te danken aan een forse toename van bezoekers uit Nederland en Duitsland.

Monitor Toeristische Bedrijven

Twee keer per jaar vraagt ATCB aan bedrijven uit de toeristische sector in Metropool Amsterdam naar hun verwachting voor het komende seizoen. De uitkomsten worden verwerkt in de Monitor Toeristische Bedrijven. Deze gegevens vormen een bruikbare graadmeter voor de komende periode. In augustus volgt de tweede meting. Daarin wordt gevraagd naar het verloop van de zomermaanden en de verwachtingen voor het eind van het jaar. Deze resultaten zullen medio september bekend zijn.



Ingezonden persbericht