Provincie Noord-Brabant


Promotie van techniek succesvol in het MBO; HBO blijft nog achter

Het aantal MBO-leerlingen dat voor een technische opleiding kiest in Brabant, is gestegen met 27% in de afgelopen vijf jaar. In die periode is ook het aantal leerlingen, dat zijn diploma haalt, gegroeid met 14%. Landelijk is dit 6,7%. Binnen de richting HBO-techniek daarentegen daalt de instroom van leerlingen en het aantal gediplomeerden.

Dat staat in het rapport van het samenwerkingsverband 'Brabant voor techniek' van de vijf Platforms Promotie Techniek. Luc Swaab overhandigde deze namens de Platforms vandaag aan gedeputeerde Lily Jacobs tijdens een bezoek aan basisschool de Wittering.nl in Rosmalen. De provincie ondersteunt de activiteiten van de Platforms, met als doel de instroom en uitstroom in het beroepsonderwijs met 15% te laten groeien. Dit doel is dus in elk geval al gehaald voor het MBO.

Technisch personeel -op alle niveaus- is in de toekomst hard nodig om de verwachte personeelstekorten op te vangen. Bovendien wordt kennis en innovatie steeds belangrijker binnen de kenniseconomie.

Gedeputeerde Lily Jacobs: "Techniek is veel meer dan het sleutelen aan auto' s. Het is ook de fijne techniek om bijvoorbeeld zonnepanelen of lenzen te maken. Of de technologie om ouderen en hun omgeving te helpen langer zelfstandig te blijven. Door te kiezen voor techniek, kunnen de jongens en meisjes van nu de innovaties van de toekomst bedenken, ontwikkelen en vervaardigen.

In de Platforms Promotie Techniek doen bedrijven, scholen en overheden in Brabant mee in zo'n 80 projecten rond techniekpromotie en educatie. Doel is om scholieren kennis te laten maken met techniek en de keuze voor techniek te stimuleren. Onderzoek toont aan dat scholieren voor hun tiende levensjaar kennis moeten maken met techniek, omdat ze anders op latere leeftijd de keuze voor techniek definitief wegstrepen.

Cijfers
De sector techniek op MBO-niveau is qua leerlingenaantallen de grootste in Brabant en zit in de lift wat betreft in- en uitstroom van leerlingen. Het totaal aantal MBO-leerlingen in Brabant dat techniek kiest, is gestegen van 20.456 in 2005 tot 26.090 in 2009. Het aantal leerlingen dat zijn diploma haalde, steeg ook met 14% (2005-2008), dit is meer dan de landelijke groei van 6,7%. Binnen het HBO daalt het aantal technische studenten: van 10.813 in 2004 tot 10.334 in 2008 (5%). Ook het aantal gediplomeerden daalt, met 16% (2003-2007).

Brabant is met relatief veel high tech en industrie de techniekprovincie van Nederland. Door de economische crisis is een krimp te verwachten in het technisch personeel (van 248.000 in 2008 naar 235.000 in 2014), maar de verwachting is dat door de vergrijzing een vervangingsvraag komt van ongeveer 9.000 banen.

Wittering.nl
Deze school uit Rosmalen heeft techniek en wetenschap volledig geïntegreerd in het lespakket en het gebouw aangepast aan deze wijze van lesgeven.


Einde persbericht