Ingezonden persbericht


Ken Thompson wil in Den Haag brandbrief aanbieden bij Vredespaleis

Wanhopige Australische vader zoekt
op fiets naar zijn ontvoerd zoontje

DEN HAAG - De Australische vader Ken Thompson biedt op ... een brandbrief aan bij het Vredespaleis in Den Haag. De Australiër is al twee jaar op zoek naar zijn zoon Andrew, die door zijn vrouw uit Australië werd ontvoerd naar Europa. Sindsdien ontbreekt elk spoor van het jongetje en de vrouw, alle inspanningen van de politie en Interpol ten spijt. Vader Thompson probeert nu met een fietstocht door Europa aandacht te vragen voor zijn zaak. "Ik weet dat het zoeken is naar een naald in de hooiberg, maar het is beter dan nietsdoen in Australië", zegt Ken Thompson in Den Haag.

Het nu vijfjarige jongetje Andrew Thompson werd in april 2008 door zijn moeder ontvoerd. De vrouw, Melinda Margaret Thompson, was volgens deskundigen na problemen in het huwelijk psychisch in de war. De vrouw nam op 24 april 2008 haar zoontje mee op een vlucht van Singapore Airlines van Sydney naar Frankfurt. Hoewel politie en Interpol zijn ingeschakeld, is al twee jaar niets meer van de vrouw en het jongetje vernomen. Vader Ken Thompson vermoedt dat zij zich 'ergens in Europa' ophouden. Zijn vrouw spreekt vloeiend Engels, Duits en Frans. De autoriteiten maken zich ongerust over het lot van de jongen.

Fietstocht
De wanhopige vader had in Sydney een hoge positie bij de brandweer. Hij zegde zijn baan op om zich volledig te kunnen storten op de zoektocht naar zijn zoon. In mei van dit jaar is Ken Thompson begonnen aan een lange fietstocht door Europa. De Australiër rijdt rond in een fietsshirt met foto's van zijn zoontje. Onderweg deelt hij aan het publiek foto's en informatie uit over zijn zoon en treedt hij op in diverse media. De fietstocht bracht hem via Frankrijk en Duitsland naar Nederland; een tocht van drieduizend kilometer.

Brief
In Den Haag wil de Australische vader een brandbrief aanbieden aan het Permanente Bureau van het Haagse Verdrag over de Burgerrechtelijke aspecten van Internationale Kinderontvoering. De doelstelling van dat verdrag is om 'de onmiddellijke terugkeer van kinderen die ongeoorloofd in een verdragsluitende staat worden vastgehouden, te verzekeren'. Volgens Thompson is het verdrag uit 1980 niet aangepast aan de belangrijke politieke en sociale veranderingen. Thompson: "Een goed voorbeeld is de totstandkoming van het Schengen Akkoord, waardoor er geen grenscontroles bij die landen gebeuren. Tussen die landen worden geen officiële reis- en immigratiegegevens meer bijgehouden. Dat maakt het vinden van ontvoerde kinderen veel moeilijker." Thompson biedt de brief aan namens de Coalition of Parents of Abducetd Children (COPAC), een internationale organisatie van ouders van ontvoerde kinderen over de hele wereld. De organisatie wil dat het Haags Kinderontvoeringsverdrag wordt aangepast en aangescherpt.

Niet opgeven
Vader Thompson blijft intussen hopen op een klein wonder. "Ik blijf de hoop houden dat iemand in Europa mijn zoontje van de foto's herkent en de politie waarschuwt. Ik wil niet opgeven."