Ingezonden persbericht


21 juli 2010

Duurzaam (ver)bouwen versnellen
als GPR Gebouw Expert

GPR Gebouw is het meest gebruikte instrument voor duurzaam (ver)bouwen binnen en buiten gemeenteland. Inmiddels zijn er meer dan 300 licentiehouders en dat aantal groeit gestaag. Veel gebruikers geven aan het instrument beter in de vingers te willen krijgen om zo optimaal keuzes te kunnen maken in het bouwproces. Ook is er behoefte aan aantoonbare deskundigheid als GPR gebruiker. Het antwoord op deze vragen is de nieuwe Expertcursus.

Voordelen GPR Gebouw Expert
De Expertcursus richt zich op het verkrijgen van de benodigde kennis en vaardigheden om uiteenlopende en complexere projecten correct in te voeren en te optimaliseren. Na afloop van de cursus kan een examen gedaan worden om de kwalificatie GPR Gebouw Expert te behalen. Alle Experts komen op www.gprgebouw.nl te staan, zodat zij als deskundige zichtbaar zijn voor potentiële opdrachtgevers. Met deze certificering afficheren Experts zich als een betrouwbare partner in de duurzame bouw.

GPR Gebouw in breder perspectief
In kleine groepen worden inhoud en achtergrond van alle GPR Gebouw thema's diepgaand door verschillende specialisten behandeld. Ook wordt GPR Gebouw in een bredere context geplaatst, zoals het gebruik in relatie tot BREEAM-NL, Greencalc+ of de Toolkit. Tevens wordt inzichtelijk gemaakt hoe het instrument is in te zetten voor Duurzaam Inkopen.





Versnellen duurzame bouw
W/E adviseurs, ontwikkelaar van GPR Gebouw, heeft tot doel het bevorderen van de duurzame gebouwde omgeving. Deze cursus past in dit beeld en geeft mensen de benodigde handvatten om daadwerkelijk duurzaam te bouwen. "Niet alleen willen we het proces van duurzame (ver)bouw versnellen. W/E wil ook stimuleren dat het instrument GPR Gebouw op juiste wijze wordt ingezet. Met deze verdiepingscursus met toetsing wordt de kwaliteit van duurzaam advies geborgd. Dat is essentieel, want het ontwerp van een duurzaam gebouw begint met duidelijke ambities en vereist deskundigheid tijdens het ontwerp- en realisatieproces", aldus John Mak van W/E adviseurs. "Het is wenselijk dat de kennis over duurzaam bouwen zich als een olievlek verspreidt."

GPR Gebouw ontwikkelt door
Het gebruikervriendelijke webbased programma geeft invulling aan duurzaam beleid en maakt keuzes en prestaties bij planvorming inzichtelijk voor alle betrokken partijen. GPR Gebouw is bruikbaar voor nieuwbouw en bestaande bouw van woningen, kantoren, scholen en multifunctionele gebouwen. Een variant voor bedrijfsgebouwen is reeds in gebruik bij een select gezelschap, en zal eind 2010 voor alle licentiehouders beschikbaar komen. Momenteel werkt W/E samen met de gemeenten Tilburg en Groningen aan GPR Stedenbouw. Het eerste prototype daarvan is sinds 2009 in gebruik, in genoemde gemeenten en ook door andere geïnteresseerde partijen als gemeente Rotterdam, gemeente Duiven, Erasmus Universiteit, KCAP en BFAS. Aan de andere kant van het spectrum zijn een onderhoudstool en een kwaliteitsblad voor consumenten in ontwikkeling. Zo ontstaat instrumentarium voor duurzaam bouwen dat in alle planstadia is in te zetten, van gebiedsontwikkeling tot gebruik en voorraadbeheer. Daarom kiezen steeds meer overheden en marktpartijen voor GPR Gebouw.