Voedsel en Waren Autoriteit

VWA: veewagens met slachtrunderen gecontroleerd

Medewerkers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) controleerden woensdag 21 juli in de regio Amsterdam zeven veewagens met slachtrunderen. Bij de controles werd onder andere gelet op de naleving van de Europese Transportverordening. Drie vervoerders hadden alles op orde, bij de andere vier veewagens werd een of meerdere overtredingen geconstateerd. Eén chauffeur kreeg een waarschuwing omdat zijn wagen niet voorzien was van een merkteken, waaruit blijkt dat er levende dieren aan boord zijn.

Drie vervoerders werden geverbaliseerd omdat zij runderen vervoerden die onvoldoende stahoogte hadden. Een aantal dieren liep daardoor verwondingen aan de rug op. De stahoogte van dieren tijdens transport is geregeld in de Transportverordening. Die stelt dat dieren die worden vervoerd, moeten beschikken over voldoende stahoogte zonder belemmering van hun natuurlijk bewegen. Eén van de drie chauffeurs werd tevens geverbaliseerd omdat zijn wagen te hoog was. In Nederland mogen vrachtwagens niet hoger zijn dan vier meter. Alle chauffeurs konden na de controle hun weg richting het slachthuis vervolgen.

De nVWA blijft tijdens haar controles naar vervoerders van dieren onverminderd aandacht besteden aan de vereiste stahoogte.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA via 06 48 13 23 18.

De AID, PD en VWA bouwen samen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.