Ministerie van Defensie

Voorbereiding operaties Kandahar op schema

21 juli 2010, 17.15 uur

De logistieke voorbereidingen van de militaire operaties in en rondom de stad Kandahar liggen op schema. Dit concluderen commodore Emile van Duren, Director Support van de ISAF-troepen in Zuid Afghanistan, en zijn Afghaanse partner brigadegeneraal Amir van het 205 ANA Corps.

In de districten rondom Kandahar stad worden momenteel nieuwe compounds gebouwd en bestaande uitgebreid om van daaruit militaire operaties te lanceren tegen de daar aanwezige Taliban. Deze voorbereidende acties, die deel uitmaken van de grote operatie Hamkari in Zuid-Afghanistan, worden gepland en uitgevoerd door ISAF- en Afghaanse militairen en agenten.

Eigen verantwoordelijkheid

De operaties worden benut om de Afghanen zelf verantwoordelijk te maken voor hun eigen logistiek. "En die verantwoordelijkheid nemen ze ook. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, maar er zit absoluut vooruitgang in," zegt Van Duren op de vooruitgeschoven post Jelawur in het district Arghandab. Beide generaals lieten zich bij verschillende vooruitgeschoven posten persoonlijk op de hoogte stellen.

Twee elementen

De uitvalsbases buiten Kandahar vormen het militaire element van de grote operaties in en rondom de tweede stad in Afghanistan. Daarnaast is er binnen de stad een politie-element. Daar gaat het vooral om politieacties, zoals het bestrijden van corruptie en misdaad en om de bescherming van het lokale bestuur, zodat zij ongehinderd hun werk kunnen doen. Registratie van wapens, voertuigen, madrassas (religieuze scholen), beveiligingsbedrijven, hotels en hun gasten vormt ook een belangrijk element, evenals de beveiligingsring rondom de stad, waarbij mensen die de stad betreden en verlaten worden geregistreerd via irisscans en vingerafdrukken.

De operaties in het zuiden van Afghanistan vormen momenteel het zwaartepunt van de ISAF-campagne.