Goede doelen strijden om helft jaaropbrengst Books 4 Life Eindhoven


Klanten beslissen mee waar geld aan besteed wordt

EINDHOVEN, 20100721 -- Books 4 Life Eindhoven heeft bijna haar eerste levensjaar erop zitten, waarin de winkel vele gedoneerde tweedehands boeken verkocht. De opbrengst gaat voor minimaal 90% naar het goede doel. Klanten kunnen meebepalen waar dat geld terecht komt. De helft van de jaaropbrengst gaat naar Amnesty International en Oxfam Novib. De andere helft gaat naar kleinschalige projecten gericht op armoedebestrijding of mensenrechten. Klanten kunnen een stem uitbrengen op twee stichtingen. In de winkel, in Outlet Bibliotheek Eindhoven, staat van 26 juli t/m 7 augustus een stembus. De strijd gaat tussen Bondo Kids, Compassion, Prithipura Third World Activities en Vredesburo Eindhoven.

Onder de kansmakers bevinden zich twee stichtingen met een bestuur in de regio Eindhoven. Vredesburo Eindhoven werd voorgedragen door Books 4 Life-vrijwilliger René Janssen. "Ik vind het goed om een regionale stichting te steunen. Het doel van het voorgedragen project is het stimuleren van educatie m.b.t. zinloos geweld op scholen en dit relateren aan oorlog en vrede. Nu de subsidiekranen dichtgedraaid worden, kan het Vredesburo onze steun goed gebruiken."

Velen in de regio Eindhoven kennen de stichting Prithipura Third World Activities, doordat zij na de tsunami in Sri Lanka massaal gesteund werd door regionale bedrijven en organisaties. Books 4 Life-vrijwilliger Marjon Boschloo licht toe: "Ook jaren na de tsunami is steun voor deze stichting nog hard nodig. Mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking behoren tot de allerarmste groep in ontwikkelingslanden. Books 4 Life Eindhoven werkt samen met Lunet zorg. Ik zou het geweldig vinden als de mensen met een verstandelijke beperking die voor ons boeken stickeren, kunnen zeggen dat ze eraan meegeholpen hebben dat er een mooi nieuw schoolgebouw voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking in Sri Lanka is gekomen!"

Ook Books 4 Life-bestuurslid Sanne Vergoossen droeg een project voor dat zich richt op mensen met een handicap. Stichting Bondo Kids steunt een revalidatiecentrum in Kenia, waar Sanne zelf gaat afstuderen. "Ik ga hier 5 maanden onderzoek doen naar het taboe op handicaps en het toekomstperspectief voor de kinderen in het centrum. Kinderen moeten de kans krijgen hun eigen toekomst op te bouwen. Met een handicap heb je al behoorlijk wat te overwinnen, (zelf) acceptatie in de samenleving is van groot belang om een eigen bestaan te kunnen creëren. Door bestrating van het revalidatiecentrum, wordt het herstelproces lichter gemaakt en kan de toegankelijkheid binnen en naar het centrum verbeterd worden. Er wordt gezocht naar een samenwerking tussen dorpelingen en de mensen in het centrum, om de letterlijke en sociale afstand tussen dorp en centrum te verkleinen. We proberen het taboe rondom handicaps door kennismaking en ervaring bespreekbaar te maken."

Books 4 Life-vrijwilliger Kristien Vermeer draagt de stichting Compassion een warm hart toe. Het project dat zij voordroeg maakt de link naar de winkel in Eindhoven wel heel concreet. Kristien legt uit: "Books 4 Life verkoopt boeken voor het goede doel. In Nicaragua is Compassion onlangs begonnen met het opzetten van een bibliotheekje met als doel kinderen d.m.v. het lezen van boeken kennis te laten opdoen, en hen leren iets met die kennis te doen, hen het belang te laten inzien van het lezen van boeken. Doel is dat zij d.m.v. het lezen van boeken hun kennis verrijken over hun land en dan daarmee later iets kunnen gaan doen om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen, dat zij leren mogelijkheden te zien om de armoede in hun eigen land te bestrijden. "

Stemmen uitbrengen kan van 26 juli t/m 7 augustus bij Books 4 Life Eindhoven in de Outlet van Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame. De vrijwilligers van Books 4 Life vinden het belangrijk om ook de mening van klanten te horen. "In het afgelopen jaar hebben we vele vaste klanten gekregen die door het doneren van tweedehands boeken of het kopen van deze boeken het goede doel steunen. Dankzij hen kwam er veel geld binnen voor het goede doel. Daarom vinden we het belangrijk om ook onze klanten te betrekken bij de stemronde." De opbrengst van de Books 4 Life-boeken (herkenbaar aan de sticker op de achterkant) die verkocht worden in juli en augustus valt ook nog onder de jaaropbrengst en gaat derhalve voor de helft naar twee van de bovengenoemde stichtingen. Voor meer informatie zie www.books4life.nl





Ingezonden persbericht