Vuilniszakken maken plaats voor verrekijkers

20/07/2010 16:24

Staatsbosbeheer

Uitkijkpunt Prunjehil feestelijk geopend

Op de grens van Nationaal Park Oosterschelde en natuurgebied de Prunje is een bijzonder uitkijkpunt verrezen. Bij de Hoosjesweg in Serooskerke, waar vele tonnen Zeeuws afval ligt opgeslagen, sieren nu drie burchtvormige zichtpunten het landschap. Niet te missen vanaf de N59. Staatsbosbeheer heeft op de oude vuilnisberg een adembenemend uitkijkpunt gerealiseerd. Donderdag 22 juli vindt de opening plaats.

De aanleg van Prunjehil, een ontwerp van Cees Bakker, past in een ontwikkeling langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland, die gericht is op het verder vergroten van de recreatie- en belevingsmogelijkheden. Daarvan profiteren niet alleen natuurliefhebbers, maar ook lokale economie doet dat. Dankzij de wandel- en fietsmogelijkheden, heeft de zuidkust van Schouwen-Duiveland een grote aantrekkingskracht op uiteenlopende groepen recreanten.

Voor fiets- en vogelvrienden

De Prunjehil is een ideale halte op de route van fietsers. Fietsen kan langs de zuidkust bijna non-stop vanaf Zierikzee tot aan de kop van Schouwen. En ook vogelaars kunnen er hun hart ophalen. Met de naastgelegen vogelboulevard De Prunje, is er op het uitkijkpunt uiteraard aan hen gedacht. Verdiepte vloeren en robuuste armleuningen maken het makkelijk om onopvallend en ontspannen met de verrekijker rond te turen. Bovendien zorgen de hellingbanen in de cirkelvormige zichtpunten ervoor, dat ook rolstoelers er gemakkelijk gebruik van kunnen maken.

Bij de officiële opening zijn onder andere gedeputeerde Frans Hamelink, burgemeester Rabelink van Schouwen-Duiveland, Recron-directeur Joep Thönissen, John Lillypally, voorzitter van het Nationaal Park Oosterschelde en Chris Kalden, directeur van Staatsbosbeheer te gast. Zij hebben er, samen met bijdragen van de Europese Unie en het VSBfonds, voor gezorgd dat de Prunjehil er is gekomen.

Veiligheid voorop

Staatsbosbeheer sluit in 2007 een overeenkomst met de gemeente Schouwen-Duiveland om op de vuilniszakkenberg iets mooiers te maken. Die lag al tijden op een bestemming te wachten. De puist van zo'n drie hectare en veertien meter hoog nodigde direct uit om als uitkijkpunt te worden ingericht. Eventuele bouwrisico's waren al ingeperkt: er is een speciaal folie over de vuilnisberg gespannen. Daar bovenop ligt een laag grond van anderhalve meter, afkomstig uit de aanpalende Prunje. Bovendien heeft de Prunjehil een eigen, afgesloten waterhuishouding. Deze voorkomt contact met andere (grond)waterstromen en wordt stelselmatig in de gaten gehouden door de gemeente.

Publieksdag

Ook het publiek kan kennis maken met het nieuwe uitkijkpunt. Daarvoor vindt op 24 juli een serie speciale activiteiten plaats. Met onder andere een mountainbike natuursurvivaltocht, een meditatieworkshop, een zeehondensafari en een torentocht voor kinderen. Bij de Prunjehil is eenmalig een bijzonder terras ingericht met kazen, zoetigheid en Zeeuwse Zilte Zaligheden. Veel van de activiteiten zijn gratis. Meer informatie daarover is te vinden op www.vanzieriktotzee.nl





http://www.staatsbosbeheer.nl