Gemeente Boekel


Brabants Groen op reis

Voor de meeste van ons is de vakantieperiode aangebroken. Iedereen viert op zijn eigen manier vakantie. De één gaat per vliegtuig naar een tropisch eiland. De ander fietst naar de Veluwe en trekt daar van de ene naar de andere natuurcamping. Het laat zich raden dat de eerste reis meer invloed heeft op het milieu dan de tweede. Brabants Groen wil uiteraard niet iedereen op de fiets naar de Veluwe sturen. We geven wel graag een paar nuttige tips om voorafgaand en tijdens je reis op simpele wijze energie en daarmee geld te besparen.

Groen, groener, groenst
Na de fiets en de benenwagen is de bus de meest energiezuinige manier van reizen. Een groep Amerikaanse onderzoekers vergeleek de bus met de trein, de auto en het vliegtuig. De bus kwam daar, ongeacht of je alleen, met zân tweeën of met zân vieren reist als beste uit. Andere interessante uitkomsten van het onderzoek lieten zien dat voor een reisgezelschap van 4 personen de auto groener is dan de trein. Als je alleen reist is de trein doorgaans groener dan het vliegtuig. Maar als je meer dan 1500 km reist is het vliegtuig weer groener dan de trein.

Met de auto
Nederlanders gaan graag met de auto op vakantie. Zorg ervoor dat je banden op de juiste spanning zijn. Banden met onderspanning rijden niet alleen onveiliger, maar slurpen ook onnodig veel energie. Voor het geld dat je bespaart met een juiste bandenspanning kun je op vakantie heel wat extra ijsjes eten! En zet de airco, wanneer je vertrekt met een hete auto, niet direct aan, maar draai alle ramen open en zet de ventilatoren aan. Sluit na enkele minuten de ramen en zet dan pas de airco aan. Scheelt enorm in je brandstofverbruik.

Toch met het vliegtuig?
Tussen vliegtuigen onderling is een groot verschil. De prijsknallers zijn over het algemeen veel energiezuiniger. Deze vliegtuigen zijn namelijk bijna altijd volgeboekt. Bovendien is in die vliegtuigen in de meeste gevallen geen business class aanwezig die voor een extra hoog energieverbruik zorgt. Je kunt je vliegreis ook laten compenseren. Klimaatcompensatie houdt in dat voor een reis wordt uitgerekend hoeveel CO2 en andere broeikasgassen er vrijkomen. Vervolgens wordt deze hoeveelheid broeikasgassen weer uit de lucht gehaald door het planten van bomen.

Meer info
Voor meer informatie en handige energiebesparingtips voor op vakantie surf je naar www.brabantsgroen.nl.

Groen doen gaat het beste als je dichtbij huis begint. Dat is het geheim van Brabants Groen.