Academisch ziekenhuis Maastricht

BBMRI-NLgeld voor twee Maastrichtse projecten Publicatiedatum: 15-07-2010 Bron: BBRM.nl Auteur: SdC Datum: 15-07-2010

Twee onderzoeken aan het Maastricht UMC zijn gehonoreerd met een onderzoekssubsidie van het BBMRI-NL van ten hoogste EUR 50.000,-. Het gaat om onderzoeken van dr.ir. Matty Weijenberg en dr. Carel Thijs, allebei van de vakgroep Epidemiologie.

Beide projecten starten tussen nu en september en lopen uiterlijk een jaar. Eind 2011 rapporteren de onderzoekers hun resultaten en bevindingen aan BBMRI-NL.

BBMR.nl BBMRI.NL? BBMRI-NL (www.bbmri.nl ) is het samenwerkingsverband tussen biobanken in Nederland. BBMRI-NL is opgezet omdat voor het beantwoorden van belangrijke vragen onderlinge samenwerking tussen biobanken essentieel is. BBMRI-NL is het Nederlandse knooppunt binnen het Europese Biobanking and Biomolecular Resources Research Infrastructure

De aan het MUMC uit te voeren onderzoeken zijn `The Netherlands Cohort Study Database of genetic variation complementation project for gene-environment interaction research in cancer' (dr.ir. Matty Weijenberg) en `KOALA Birth Cohort Study' (dr. Carel Thijs).

Complementatie BBMRI-NL heeft in totaal 42 zogenaamde Complementatieprojecten aan de acht Nederlandse UMC's, VU Amsterdam, Universiteit Utrecht, het NKI en RIVM gehonoreerd met een onderzoekssubsidie. Alle projecten zijn erop gericht de ruim 140 biobanken die Nederland rijk is een snelle kwaliteitsimpuls te geven, om ze klaar te stomen voor samenwerking in nationaal en Europees verband. Er zijn twee soorten Complementatieprojecten. Sommige projecten zijn gericht op harmonisatie, door het beter op elkaar afstemmen van de manier waarop biobanken hun materiaal classificeren en opslaan. Andere richten zich op verrijking, door het verbreden van het beschikbare materiaal met aanvullende informatie.

BBMRI-NL is de Nederlandse `hub' van het Europese BBMRI. Dit samenwerkingsverband wil de infrastructuur aanleggen waardoor materialen uit biobanken beschikbaar komen voor veel meer onderzoekers. Op die manier kan sneller en beter onderzoek worden gedaan naar de oorzaken van ziekten. Het LUMC is penvoerder voor BBMRI-NL, met professor dr. Gert-Jan van Ommen als wetenschappelijk leider en dr. Margreet Brandsma als programmamanager. BBMRI-NL wordt gefinancierd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO, www.nwo.nl ).