Waterschap Dommel

meer toegestaan

Beregenen met grondwater overdag niet meer toegestaan

Vanaf maandag 19 juli is het voor vergunninghouders, die grondwater mogen oppompen, niet meer toegestaan grondwater te gebruiken voor beregenen van grasland en sportvelden tussen 11.00 uur 's morgens en 17.00 uur 's avonds.

Dit verbod staat in iedere vergunning voor grondwateronttrekking, maar van 9 juli tot en met 18 juli was dat verbod tijdelijk opgeheven. Voor het intrekken van het verbod in die vergunningen is een aparte regeling getroffen. De zogenaamde 5%-regeling geeft de waterschappen ruimte om bij extreem droog weer dit verbod voor 10 dagen op te heffen. Het gaat hierbij om het verbod dat in de maanden juni en juli vergunninghouders geen grondwater mogen gebruiken voor beregening van grasland en sportvelden tussen 11.00 uur 's morgen en 17.00 uur 's avonds. Vanaf 1 augustus kunnen vergunninghouders weer gewoon grasland en sportvelden overdag beregenen.
Voor particulieren met een grondwaterpomp met een capaciteit van minder dan 10 m3/uur geldt deze regeling niet. Deze pompen mogen dan niet in beschermd gebied staan en de put mag niet dieper zijn dan 30 meter.

Ook verbod op beregenen met oppervlaktewater

Beregenen met oppervlaktewater is in het gebied van Waterschap De Dommel ook niet toegestaan, met uitzondering met water uit de beken de Zandleij en uit een deel van de Dommel, gelegen benedenstrooms het punt van samenkomst Kleine Dommel met de Dommel (nabij de Soeterbeekseweg in Eindhoven). Daaruit mag nog wel water worden onttrokken. Uit alle andere beken en sloten dus niet.

Het verbod wordt goed nageleefd. Alleen in de beginperiode zijn er een paar incidenten geweest. Bij de controle van het verbod wordt nauw samengewerkt met het team `Samen sterk in het buitengebied'. In dit team zijn toezichthouders en handhavers van provincie, regiopolitie, gemeenten, natuurterreinbeheerders, waterschappen en de Algemene Inspectiedienst verenigd.