Gemeente Breda

Baanbonus voor aanpak jeugdwerkloosheid West-Brabant

Werkgevers die een werkloze West-Brabantse jongere (tot 27 jaar) in dienst nemen kunnen een bedrag ontvangen van ⬠5000,- per werknemer. Hiertoe heeft het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPA) begin 2010 de zogenoemde Baan Bonus ingesteld.

Deze is onlangs voor de eerste keer geëvalueerd en levert positieve resultaten op. Het blijk een effectief instrument om jongeren aan werk te helpen.

Een greep uit de regeling:
⢠Sinds 1 februari 2010 zijn er bijna 300 West-Brabantse jongeren met de Baan Bonus aan werk geholpen.
⢠Uit de evaluatie blijkt dat de Baan Bonus werkgevers over de streep trekt bij het aannemen van jongeren. Méér dan 75% van de werkgevers geeft aan dat de Baan Bonus absoluut doorslaggevend was voor het aannemen van de jongere of dat de Baan Bonus het aannemen aanzienlijk heeft versneld.
⢠De Baan Bonus is een zeer toegankelijke regeling. De Baan Bonus is aan te vragen via internet en binnen vijftien werkdagen ontvangt de werkgever antwoord. De vestigingsplaats van de ondernemer speelt daarbij geen rol.
⢠Verreweg de meeste ondernemers die gebruik maken van de Baan Bonus zijn afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf. ⢠Met de Baan Bonus worden veel jongeren aangenomen met een laag opleidingsniveau.
⢠Meer informatie over de regeling is te vinden op www.westbrabantwerktdoor.nl

Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid heeft onlangs besloten extra budget voor de Baan Bonus te reserveren. Naar verwachting kunnen tot medio 2011 in totaal 700 jongeren met de Baan Bonus aan werk worden geholpen.

In West-Brabant zijn de partners in het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid onder andere: UWV Werkbedrijf, Gemeenten, ROC West-Brabant, BZW (Brabants-Zeeuwse Werkgeversorganisatie), MKB (Midden- en Kleinbedrijf) en Werknemersorganisaties.

Breda, 21 juli 2010