Gemeente Hilversum

Kinderwerker en vrijwilligers vermaken thuisblijvende kinderen

publicatiedatum: woensdag 21 juli 2010

"Enthousiasme over Kinder Vakantie Avonturen"

"Iedereen is enthousiast: de kinderen, de ouders en de vrijwilligers". Jaco van der Velden coördinator/organisator van de Kinder Vakantie Avonturen maakt op donderdag 15 juli even tijd vrij om met zijn interviewer te praten. Maar kinderen en vrijwilligers gunnen hem weinig tijd. Allemaal hebben ze hem nodig tijdens de waterspelletjes rond wijkcentrum Noord aan de Lopes Diaslaan.

Het gaat op deze dag om zo'n honderd kinderen van 4 tot en met 12 jaar en achttien vrijwilligers. Ooit trok het Kindervakantiewerk in Hilversum duizenden kinderen. Maar dat was in een tijd dat menig gezin zich nog geen vakantie in een zonnig buitenland kon permitteren.

Sociale vaardigheden
Dat Kindervakantiewerk bestaat niet meer. Versa Welzijn, waar Jaco werkt als kinderwerker voor de wijk Noord, nam de organisatie over van het vakantiewerk dat de laatste jaren beperkt is tot een week in Noord en later een week in augustus voor kinderen in Hilversum Zuid. Volgens Jaco voorziet ook deze beperkte opzet nog steeds in een behoefte. "Ook hier in Noord wonen gezinnen die met weinig geld moeten rondkomen. Er zijn hier veel kinderen uit achterstandsgezinnen die niet op vakantie gaan. En dan is zes weken schoolvakantie een lange tijd. Wij bieden de kinderen voor een betaalbare prijs vermaak en leren ze ondertussen sociale vaardigheden, zodat ze maatschappelijk beter kunnen functioneren. Dat is beter dan kinderen die zich vervelen en gaan zwerven. Ik doe dit nu voor het derde jaar. We hebben nu meer kinderen dan drie jaar geleden. Gemiddeld hebben we honderd kinderen per dag ".

Van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 juli streek de Kinder Vakantie Avonturenkaravaan neer in wijkcentrum Noord. Voordat het zover was, waren er heel wat voorbereidingen nodig. Jaco: "We beginnen al in april met de voorbereidingen. Bedenken een thema en we proberen voor zo min mogelijk geld de kinderen leuke activiteiten aan te bieden. Dat is niet gemakkelijk en dat vergt de nodige creativiteit, want de vrijwilligers moeten ook eten, drinken en slapen. Dat doen we hier gezamenlijk in het wijkcentrum. We krijgen alleen maar subsidie van Jantje Beton; 1200 euro voor de Vakantie Avonturen in Noord en Zuid en mijn salaris wordt betaald door de gemeente Hilversum".

Hutten
Hutten bouwen van oude pallets vormt elk jaar weer de hoofdmoot. De firma Leyten leverde gratis afgekeurde pallets. Na de afbraak voerde de Brandweer de pallets af. Die kan ze weer goed gebruiken voor brandoefeningen. "Zo proberen we met een minimum aan kosten te draaien, want we willen de deelname betaalbaar houden. Nu betalen de ouders per kind EUR 2,50 per dag of EUR 8,- voor de hele week", aldus Jaco.

`Dolle Instrumenten' is dit jaar het thema. De kinderen maakten instrumenten en ze moesten onder meer instrumenten zoeken in het bos. Vorige week donderdag genoten ze tijdens de waterspelletjes. Jaco: "Met water spelen is altijd een succes".

Uitbreiding naar meer wijken zou Jaco wel willen, maar dat blijkt niet realistisch. "Het kost Versa veel tijd en energie. En de activiteiten zijn voor alle Hilversumse kinderen. Niet alleen voor de kinderen die in de desbetreffende wijk wonen. Al zie je hier vooral kinderen uit Noord. Dit soort activiteiten dichtbij huis aanbieden blijkt nog steeds te werken".

Van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 augustus kunnen de kinderen uit Hilversum Zuid voor de Kinder Vakantie Avonturen terecht in en om wijkcentrum De Lelie, Leliestraat 6-8; elke dag van 10.00 tot 16.00 uur. Lunchpakket meenemen en kleren aan die vies mogen worden. Voor meer informatie en aanmelding: Jaco van der Velden; tel: 06 559 203 28; e-mail: kinderwerknoord@versawelzijn.nl