Gemeente Hilversum

Nieuwe aanplant heeft het zwaar te verduren

publicatiedatum: woensdag 21 juli 2010

Wat Arie van Dijk betreft, magen er best een paar flinke wolkbreuken losbarsten. Arie is inspecteur/beheerder bij het Team Groen van de gemeente. Met lede ogen ziet hij hoe het groen in de openbare ruimte al maanden lijdt onder de extreme droogte. "Ondanks extra sproeien zullen we dit jaar meer uitval hebben dan in andere jaren", zegt hij desgevraagd.

We spreken Arie op donderdag 15 juli, een dag nadat het KNMI een weeralarm afgaf. Er viel in korte tijd ook in het Gooi flink wat water. "Maar de droogte in de bodem is zo extreem deze zomer dat zo'n regenbui geen zoden aan de dijk zet".

Droog voorjaar
Volgens Arie zijn er verschillende factoren die het in het voorjaar aangeplante groen parten spelen. "Door de lange winter zat de vorst langer in de grond, zodat wij pas later konden beginnen met de nieuwe aanplant. Het ging om 550 bomen en zo'n 20.000 heesters. Toen de heesters in het blad kwamen, kregen wij te kampen met een heel droog voorjaar en vervolgens met deze extreem droge zomer. Nieuwe bomen begeleiden we de eerste jaren. Ze krijgen in het eerste jaar zesmaal water. Door de grote droogte hebben we die zes keer nu al achter de rug. We geven nu extra water. Dat doen SBS en een aannemer. Bij nieuwe heesters laten we normaal gesproken de natuur zijn werk doen, maar die laat het afweten, zodat we ook die heesters extra moeten besproeien. Eigenlijk is dit nu al het derde jaar in successie dat we met langdurige droogte hebben te kampen".

"We hebben nu nog geen volledig zicht op de schade door de droogte aan het groen in de openbare ruimte, maar we kunnen wel al vaststellen dat de uitval groter zal zijn dan in andere jaren".

Geen leidingwater
Voor het extra water geven gebruikt de gemeente overigens geen leidingwater. Arie: "Daarvoor halen we water uit de vijvers. Sinds een week geleden geldt daarvoor een verbod omdat het waterpeil in de vijvers door dezelfde droogte te laag was geworden. Nu halen we het water uit het Hilversums Kanaal".

Bij Groen vinden ze alle hulp van burgers die de bomen en de heesters bij hun woning extra water geven meer dan welkom. "We krijgen nu wel telefoontjes dat een boom er slecht aan toe is. Dat weten we, maar wij kunnen helaas niet meer doen dan we al doen".

Vooral de straatbomen hebben het zwaar te verduren. Ook tijdens een regenbui moeten ze het doen met het hemelwater dat op de aarde rondom de boom valt. De rest van het hemelwater loopt immers van de verharding in het riool. "De droogte is zo extreem dat een beetje regenwater nu meteen verdampt", aldus Arie van Dijk. "En het lekkerste water voor bomen en planten moet toch van boven komen".