Politie Brabant Zuid-Oost

Politie doet onderzoek naar (brom)fietsdiefstallen en houdt minderjarige jongens en helers aan

Valkenswaard, 22-07-2010 o In mei startte de politie Valkenswaard-Waalre een onderzoek naar de diefstallen van (brom)fietsen. In totaal werden zes minderjarigen jongens aangehouden voor het wegnemen van fietsen. Ook werden twee helers aangehouden.

(Brom)fietsdiefstallen

De politie in Valkenswaard heeft flink geïnvesteerd in het tegengaan van (brom)fietsdiefstallen. Er werd extra gecontroleerd door agenten, zowel in uniform als in burger, bij de zogenaamde "hotspots". Ook werden burgers gewaarschuwd hun fietsen te plaatsen in een bewaakte fietsenstalling of een extra slot te gebruiken. Door twee plaatselijke rijwielhandelaren werden lokfietsen ter beschikking gesteld. Deze fietsen worden regelmatig bij acties ingezet.

Ondanks deze maatregelen werden vorig jaar in Valkenswaard en Waalre in totaal 486 (brom)fietsen weggenomen. Dit jaar zijn er 263 gestolen.

Aanhoudingen

Op dinsdag 6 april werd een 14-jarige jongen uit Valkenswaard aangehouden in zijn woning. Ook werd een 14-jarige jongen uit Waalre in zijn woning aangehouden. Het stel zou op 20 maart van dit jaar een fiets hebben gestolen in winkelcentrum De Bus in Waalre. De jongen uit Valkenswaard werd door een buurtbrigadier herkend op bewakingsbeelden van de diefstal. De jongens werden gehoord op het politiebureau en er werd proces-verbaal opgemaakt. Op dinsdag 8 juni werd de 14-jarige jongen uit Valkenswaard opnieuw aangehouden in zijn woning. Hij zou een GSM hebben gestolen bij een zwembad in Valkenswaard op zaterdag 5 juni. Op woensdag 9 juni wordt een 13-jarige jongen uit Reusel aangehouden op een school in de regio Zuidoost-Brabant. De jongens worden verdacht van het plegen van meerdere fietsendiefstallen in de periode van maart tot eind juni van dit jaar.

Buurtbrigadiers

In totaal werkten vier rechercheurs aan het onderzoek. Ook maakten drie buurtbrigadiers deel uit van het team. Met hun kennis van de jeugd en de wijk, vormden zij een belangrijke factor in het onderzoek.

Aanhoudingen helers

Op maandag 5 juli werd een 25-jarige Eindhovenaar aangehouden in zijn woning in Woensel-Noord. Een 36-jarige Eindhovenaar is aangehouden in zijn woning in het stadsdeel Tongelre. Door de politie werden beide woningen doorzocht. Er werden twee fietsen, twee bromfietsen en bromfietsonderdelen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen.

Aanhoudingen

Op maandag 12 juli werden twee 16-jarige jongens uit Valkenswaard in hun woningen aangehouden. Op zaterdag 17 juli werd nog een derde 16-jarige Valkenswaardse jongen aangehouden in zijn woning. Allen worden verdacht van het stelen van meerdere (brom)fietsen van maart tot eind juni van dit jaar. Ook zij hadden contact met de 25-jarige Eindhovense heler.

Werkwijze

Uit het onderzoek is gebleken dat de 25-jarige Eindhovenaar (voorheen woonachtig in Valkenswaard) de minderjarige jongens instructies gaf. De man vertelde de jongens hoe ze fietsen weg moesten nemen. Ook gaf hij door wat voor fietsen hij wilde en waar hij deze zag staan. De jongens waren in het bezit van een loper waarmee ze op een eenvoudige manier sloten van fietsen konden openen. In ruil voor de fietsen kregen de jongens enkele tientallen euro's en verdovende middelen.

Proces-verbaal

In totaal werden 21 (brom)fietsdiefstallen opgelost met een totale waarde van ruim 21.000 euro. Het grootste deel van de (brom)fietsen werd weggenomen in Valkenswaard. Verder vonden diefstallen plaats in Waalre, Eindhoven en Reusel. Er is proces-verbaal opgemaakt dat door de politie wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De twee Eindhovense helers zitten nog vast.

Aangifte

De politie adviseert mensen altijd aangifte te doen van diefstal van hun fiets. Dit kan via internet. Kijk hiervoor
opwww.politie.nl/Brabant-Zuid-Oost.