Gemeente Coevorden

Botulisme in stadsgracht Coevorden geconstateerd

woensdag 21 juli 2010

In de stadsgracht in het Van Heutszpark in Coevorden is botulisme geconstateerd. Er zijn kadavers van eenden aangetroffen. De gemeente plaatst uiterlijk morgen borden. Hierop worden bewoners geattendeerd op het botulisme en het advies gegeven om niet in het water te zwemmen of te vissen. Dit geldt ook voor huisdieren.

Botulisme is voedselvergiftiging die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie, vooral na een langdurige periode van warm weer. In dieren die dood zijn en die in warm water liggen, groeit de bacterie snel. Dieren krijgen botulisme door het eten van vliegenlarven of weefseldeeltjes die afkomstig zijn van dode, besmette dieren. Het botulisme verspreidt zich doordat dieren kadaverresten binnenkrijgen met hoge concentraties gif. Botulisme verdwijnt vanzelf weer als de temperatuur van het water daalt.

Symptomen
Bij mensen is botulisme zeer zeldzaam. Iemand die is geïnfecteerd, is vaak misselijk, vermoeid en duizelig. Hij geeft over, heeft een droge mond en klachten in de buik. Daarna kan hij dubbel of wazig gaan zien, kan slecht tegen licht, heeft moeite met spreken en heeft slappe arm- en beenspieren. Als u deze symptomen waarneemt, waarschuw dan uw huisarts.

Wat kunt u doen?
Ga niet in het water zwemmen of vissen. Dit geldt ook voor huisdieren. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen. Mocht u een kadaver aantreffen, raak deze dan niet aan en waarschuw het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente, telefoon 14 0524. Buiten kantoortijden kunt u bellen naar: (0524) 598500. Ook kunt u uw melding digitaal doorgeven aan het Meldpunt Openbare Ruimte. Klik om te vergroten